Assange: Máte iPhone? Používáte Gmail? Jste v pr*eli

Praha – Mobilní telefony nebo internet se stále častěji stávají pro mnoho zájmových skupin otevřeným oknem do našich životů. A my o tom, v naprosté většině případů, nemáme ani tušení. Tvrdí to několik organizací, které společně s WikiLeaks nedávno zveřejnily nový web Spy Files.

Julian Assange si při prezentaci nového projektu skupiny WikiLeaks dovolil drobný vtip. „Kdo máte iPhone?“ zeptal se. „Kdo máte BlackBerry? Používáte Gmail?“ Těm, kteří na otázky zareagovali souhlasně zdviženou paží, pak suše oznámil: „Tak to jste v pr*eli.“

Na začátku prosince začala skupina WikiLeaks zveřejňovat stovky dokumentů o globálním průmyslu na sledování osob. Materiály nám přibližují výrobce telefonů, které zaznamenají každý pohyb uživatelů a fotí bez jejich vědomí, nebo GPS, která vás najde kdekoli na světě.

Systémy k vyhledávání a ničení lidí

„11. září umožnilo evropským zemím, Spojeným státům, Austrálii, Kanadě, Jihoafrické republice a dalším, aby vyvíjely špionážní systémy, které sledují nás všechny,“ uvedl Assange, zakladatel WikiLeaks.

Elektronika krade soukromí (zdroj: ČT24)

Nejedná se tu pouze o technologie, které používají žárliví manželé nebo zaměstnavatelé ke kontrole pracovníků. „Západ prodával tyto systémy ve velkém do zemí, jakými jsou Sýrie, Libye, Tunisko nebo Egypt,“ připomíná expert na informatiku Jacob Applebaum.

Špionážní systémy jsou předmětem byznysu, a to bez regulace. Například francouzská firma Amesys prodala třeba odposlouchávací technologie bývalému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Ten je používal proti opozici. „Tyto systémy se vyrábějí k vyhledávání lidí a k jejich ničení. Používají se stejně jako zbraně,“ komentuje to Jacob Applebaum.

Spy Files: dvě společnosti z Česka

Na mušku WikiLeaks se dostaly také dvě společnosti z Česka. Produkt firmy Invea-tech umožňuje především policii odposlouchávat hlasovou komunikaci přes internet. Software společnosti Phonexia, který funguje jako vyhledávač v audio záznamech, dokáže z nahrávky hlasu určit jazyk, pohlaví, najít klíčová slova a rozeznat i psychický stav mluvčího.

  • Spy Files zdroj: ČT24
  • Julian Assange zdroj: ČT24

„Jak tuhle technologii klient používá, nejsme schopni kontrolovat. Nemůžeme přijít ke klientovi a udělat tam domovní prohlídku,“ říká o vlastním produktu Petr Schwarz, vedoucí technologie ve firmě Phonexia. Podle Schwarze se spolu s technologiemi musí vyvíjet také legislativa a před zneužitím nás tedy mají chránit vhodné zákony.

Nejvlezlejší slídil roku? Stát a facebook

Problémem je to, že nejčastěji nás „špehují“ právě ti, kteří by nás měli chránit, tedy státní úřady. Dále sledovací zařízení využívají technologické a komunikační společnosti, jednotlivci a určité zájmové skupiny.

Jan Vobořil, právník Iuridicum Remedium: "Základním problémem je samotný fakt, že data jsou shromažďována. Tím vzniká ve společnosti atmosféra sledování, která není dobrá pro demokratický a svobodný rozvoj."

Česká nevládní nezisková organizace Iuridicum Remedium každý rok udílí anti-ocenění Big Brother Awards (Ceny Velkého bratra), které je určeno „nejvlezlejší firmě, úřadu či technologii.“ V loňském roce byly takto v různých kategoriích negativně „oceněny“ například Policie ČR, ministerstvo vnitra anebo facebook.

Naopak pozitivním příkladem se loni stala obec Vír díky aktivitě místních lidí i zastupitelstva, kteří se vzbouřili proti kamerovému systému zabírajícímu veřejná místa v obci.