Řekové opouštějí děti, mladí končí jako bezdomovci

Atény - Na některé Řeky doléhá chudoba způsobená hospodářskou krizí tak silně, že se musí vzdát toho nejcennějšího - svých dětí. Opuštěné je pak nacházejí u vrat pracovníci dobročinných organizací, školek nebo církevních zařízení. Podle serveru BBC zejména mnohé svobodné matky nejsou schopny své ratolesti uživit. Thomas Kulidakis, politolog a publicista, se ale domnívá, že je celá záležitost lehce nafouknutá. Jde především o rodiny, které měly problémy už před krizí. Kulidakis upozornil, že i v Česku některé děti končí v babyboxech. V Řecku ale kromě toho roste počet sebevražd a bezdomovců – a to i mezi mladými, kteří marně hledají práci.

Jednoho rána před Vánocemi našla učitelka v aténské školce lístek se vzkazem týkajícím se jedné ze čtyřletých žaček. „Nepřijdu si vyzvednout Annu, protože si nemohu dovolit o ni pečovat,“ stálo ve vzkazu. „Prosím, postarejte se o ni. Je mi to líto. Její matka.“ 

Otec Antonios, mladý ortodoxní kněz, jenž provozuje centrum pro sociálně slabé děti a mládež, našel před dveřmi svého ústavu za poslední dva měsíce čtyři děti, včetně teprve několikadenního nemluvněte. Další dobročinný spolek vyhledal pár, jehož dvojčátka musela být léčena v nemocnici kvůli podvýživě, protože i matka byla podvyživená a nemohla kojit.    

Stávka v Aténách
Zdroj: ČT24

„Během posledního roku jsme měli stovky případů rodičů, kteří nám tu chtěli nechat své děti. Znají nás a důvěřují nám,“ řekl duchovní. „Řekli nám, že pro své děti nemají peníze nebo přístřeší a jídlo, takže doufají, že bychom jim mohli poskytnout, co potřebují,“ dodal otec Antonios. Žádosti tohoto druhu existovaly i před krizí, ale nestávalo se, že by nacházel děti, které rodiče prostě opustili.

Politolog Thomas Kulidakis: 

„Ojedinělé případy jsou, ale nově narozené děti nalézají před vraty nemocnic či klášterů,  nejedná se v žádném případě o to, že by Řekové chodili za neziskovými organizacemi a dávali jim své děti, aby se o ně postaraly.“

Takové případy jsou v zemi se silnými rodinnými vazbami šokující. Řekům to dosud znělo jako příběhy z třetího světa, ne z jejich hlavního města. Selhání při starosti o dítě je v Řecku společensky nepřijatelné. 

Řecká společnost je nad propastí

V Řecku dochází k rozkladu společnosti jako takové. Nejvíce zasažena je podle Kulidakise střední třída. Ta totiž postupně mizí. Snižují se mzdy i důchody a roste i počet sebevražd. „Celé rodiny se ocitají na ulici, protože najednou nemají na nájem. V Aténách je už asi 20 tisíc bezdomovců,“ poznamenal publicista. 

Čtyřicet pět procent z nich jsou lidé nad 50 let, v těsném závěsu za nimi jsou lidé mezi třicátým a čtyřicátým rokem. „Na severu Řecka tvoří polovinu bezdomovců mladí mezi dvaceti a třiceti lety, které nejvíce zasáhla nezaměstnanost,“ řekl Kulidakis.

Rozhovor s Thomasem Kulidakisem (zdroj: ČT24)