Soud nařídil nové psychiatrické vyšetření Breivika

Oslo - Norský soud nařídil nové psychiatrické vyšetření atentátníka Anderse Breivika. Dvojice soudních psychiatrů v předchozí studii došla k názoru, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií a neměl by za své činy nést trestní odpovědnost. V takovém případě by za to, že zabil v Oslu a na ostrově Utöya 77 lidí, nešel do vězení, ale musel by podstoupit ochrannou léčbu.

„Závažnost spáchaného činu vyžaduje, aby byla trestní odpovědnost (obžalovaného) znovu přezkoumána,“ uvedla soudkyně Wenche Elizabeth Arntzenová.

Předchozí dvojice soudem pověřených psychiatrů v listopadu dospěla ke kontroverznímu závěru, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií, a tudíž by za své činy neměl nést trestněprávní odpovědnost. Takový závěr zpochybnila nejen velká část veřejnosti, ale také někteří odborníci. Nový tým má proto „mimo jiné hledat jiné fyzické nebo psychické strázně, které mohou vysvětlit způsob chování obviněného“, uvedl norský deník Verdens Gang.

Nový posudek vypracují dva norští psychiatři Agnar Aspaas a Terje Toerrisen, soudkyně je tím dnes pověřila. Pokud by se závěry nového vyšetření rozcházely s těmi původními, soud při procesu vezme v potaz obě zprávy. Breivik ale možná nebude chtít s lékaři spolupracovat, jeho obhájce soudu zaslal prohlášení, v němž obviněný odmítá potřebu nového vyšetření.

Dvaatřicetiletý pravicový extremista Breivik loni 22. července nejdřív spáchal pumový atentát v centru norské metropole Oslo a poté na nedalekém ostrově Utöya postřílel 69 osob, převážně účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů.

V případě prokázání nepříčetnosti by Breivik zřejmě nemohl být poslán do vězení, v němž by mohl strávit nanejvýš 21 let. Soud by ho nejspíš poslal do psychiatrického ústavu. Dvaatřicetiletý Breivik přiznal, že své teroristické útoky připravoval několik let. V současnosti čeká ve vazbě na zahájení procesu, které je plánováno na 16. dubna.

Studio ČT24 o psychiatrickém vyšetření Breivika (zdroj: ČT24)