Ozbrojenci v Etiopii zabili 5 Evropanů, další 4 lidi unesli

Addis Abeba - Etiopie upřesňuje informace o pondělním útoku na severu země. Pět zahraničních turistů zemřelo poté, co na ně v oblasti Afar zaútočili neznámí ozbrojenci. Mezi oběťmi jsou občané Německa, Belgie, Itálie a Maďarska, informoval o tom etiopský ministr pro komunikaci Bereket Simon. Interpol ovšem tvrdí, že oběťmi jsou dva Němci, dva Maďaři a Rakušan. Dva další Evropany spolu s etiopským policistou a řidičem navíc útočníci unesli.

Skupina turistů si chtěla prohlédnout vulkanickou oblast Afar. Jenže na ně zaútočili neznámí ozbrojenci. Pět lidí zabili, dva vážně zranili, jednomu člověku se údajně podařilo vyváznout bez zranění. Oba dva zraněné turisty převezli vojáci do nemocnice. Pět lidí útočníci unesli, etiopský ministr tvrdí, že rukojmí únosci zavlekli na území Eritrey. 

Podle zprávy Interpolu byli uneseni dva Němci. Dva Belgičané prý utrpěli vážná zranění a dva Italové vyvázli bez úhony. Celkem 12 osob bylo helikoptérou převezeno do bezpečí do Addis Abeby. Podle belgického ministerstva zahraničí oba zranění turisté z této země nejsou v ohrožení života.

Z útoku obviňuje etiopská vláda právě Eritreu. „Je to běžný teroristický čin (eritrejského) režimu,“ řekl ministr. Eritrea ale zapojení do včerejšího útoku odmítá. 

Oblast Afar je jedním z nejchudších regionů a operují v něm jak etiopští, tak eritrejští rebelové. V oblasti jsou únosy poměrně časté. Eritrea získala nezávislost na Etiopii v roce 1993, od té doby jsou mezi oběma zeměmi napjaté vztahy, které se ještě více vyhrotily v době války na společné hranici v letech 1998 až 2000.