Nejmenší koníci na světě zažívají renesanci

Argentina – Falabelly jsou oficiálně nejmenší plemeno koní na světě. A také jedno z nejoblíbenějších. Choval je třeba americký prezident Kennedy, perský šáh nebo bývalá argentinská hlava státu Juan Domingo Peron. Jejich populace se ale v posledních desetiletích zmenšovala. Díky zájmu chovatelů po celém světě ale teď zažívají renesanci.

Na statku Recreo de Roca uprostřed argentinských pamp se na konci dvacátých let minulého století zrodilo plemeno nejmenšího koně na světě. Don Julio Falabella nový druh vyšlechtil z místních poníků criollo křížením s dalšími koňskými příbuznými. Výsledkem je dokonalá miniatura velkého koně - falabella. 

Všechno začalo v roce 1845, kdy irský imigrant Patrick Newtall objevil, že indiánské kmeny žíjící na pampách používají nezvykle malé koně. Několik si jich tehdy pořídil a pokusil se je zkřížit s shetlandskými a welshskými poníky. Svoje zkušenosti předal zeti Juanu Falabellovi, který v experimentu pokračoval. Přidal krev nejmenších arabských a andaluských plnokrevníků, až dosáhl konzistentní malé výšky. Plemeno Falabella získalo oficiální certifikát v roce 1927. Stádo tehdy čítalo na 400 hlav. Miniaturní koník se stal brzy populární po celém světě a postaral se o to sám šlechtitel. 

„Proslavil je tak, že si je kupovali osobnosti s význačným postavením: perský šáh, John Kennedy, Juan Domingo Peron. Ti všichni měli jednoho nebo dva naše koně,“ říká Emigdio Falabella. 

Falabelly (zdroj: ČT24)

Jenže lidé se nového exotického mazlíčka za čas nabažili. Zájem postupně klesal, až Falabellovým potomkům nezbyla než hrstka miniaturních koní. Zlom přišel s novým tisíciletím, a tak se pravnuk Juana Falabelly Emigdio k pěstování poníků pro komerční účely vrátil. O miniaturní koně ve světě nouze není, ale jedinců, kteří drží původní linii a mají oficiální certifikát falabella, zůstává poskrovnu. Výška zvířete v kohoutku nesmí přesáhnout 76 centimetrů. A čím menší koník, tím je cennější. 

Vloni chovná stáj prodala rekordních 38 hříbat a objednávky ze všech koutů světa na letošní rok už tohle číslo dokonce překročily. Zájem je velký i proto, že plemeno je vysoce odolné a dokáže přežít i v nepříznivých podmínkách, kde jiná potřebují zvláštní péči. Falabelly jsou navíc velmi inteligentní a mají přátelskou povahu. 

„Tihle koně se výborně přizpůsobují, jsou to společenská zvířata. Jakmile je přivedete z volné přírody, okamžitě se adaptují, dokonce i s ostatními domácími zvířaty. Žijí s námi, snadno se začleňují,“ vypočítává přednosti minikoníků jejich chovatelka Adelia Falabellová. 

Protože v dospělosti váží Falabelly kolem dvaceti kilo, nehodí se na rozdíl od jiných poníků na ježdění ani pro malé děti. Jsou to spíš domácí mazlíčci, i když ne zrovna levní. Cena hříběte se může vyšplhat až na 12 tisíc dolarů.