Bezpilotní letouny USA prý usmrtily významného velitele al-Káidy

Islámábád - Významný organizátor bojových operací teroristické sítě al-Káida Aslam Avan byl údajně zabit při dvou útocích s pomocí bezpilotních letounů, které podnikly Spojené státy minulý týden v Pákistánu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na informace amerických a pákistánských zdrojů.

Terčem útoku byl Aslam Avan pocházející z Abbottábádu, města, kde byl loni v létě zastřelen vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin. Avan byl usmrcen 10. ledna v Míranšáhu v provinci Severní Vazíristán. Útok přerušil neoficiální osmitýdenní moratorium na používání amerických bezpilotních letounů v pákistánských kmenových oblastech.

Avan, který používal bojové jméno Abdalláh Chorasání, byl prý významnou figurou ve zbytku tvrdého jádra al-Káidy, které dosud odolává útokům bezpilotních letounů dálkově řízených experty Ústřední zpravodajské služby (CIA). Pákistánští činitelé Avanovu smrt oficiálně nepotvrdili.

Aslam Avan - mozek útoků proti Západu

Avan byl údajně strategickým plánovačem zahraničních operací al-Káidy a připravoval zejména útoky na Západě. Byl údajně pobočníkem nejvyššího šéfa zahraničních operací al-Káidy, jehož jméno širší veřejnost na rozdíl od zpravodajců USA nezná.

Americké zdroje zároveň odmítly zprávy o tom, že při bezpilotním útoku zahynul také vůdce pákistánské odnože Talibanu Hakimulláh Masúd. Tato osoba podle amerických i pákistánských zdrojů cílem útoku nebyla.