Hackeři se mstí za odstavení serveru megaupload.com

Washington - Skupina hackerů operujících pod jménem Anonymous napadla webové stránky amerického ministerstva spravedlnosti, FBI i hudebních organizací, které se zabývají ochranou autorských práv. Hrozí i kyber-útokem na Bílý dům. Podle útočníků jde o odvetu za rozhodnutí amerických úřadů uzavřít jeden z největších světových serverů pro sdílení souborů megaupload.com. Jeho vedení bylo obviněno z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví. Americký Senát dnes odložil hlasování o kontroverzních zákonech proti počítačovému pirátství na neurčito.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti útok na stránky úřadu potvrdil s tím, že vyřazení stránek z provozu bylo následkem „nepřátelského aktu“. Sdružení Anonymous údajně zaútočilo i proti několika dalším webům včetně stránek velkých amerických filmových a hudebních společností Motion Picture Association a Universal Music. Právě nahrávací společnosti Universal Music podala na megaupload.com žalobu. „Je to odplata za Megaupload. Mířila na řadu vysoce postavených cílů,“ prohlásil Barrett Brown, člen skupiny Anonymous.

Hackeři oznámili, že dnešní akce byla jejich dosud největším útokem, do kterého se zapojilo 5635 lidí. Využili k tomu programy, které posilují provoz na napadených serverech, tím je přetíží a stránky se musí odpojit. Hackeři přitom nezískávají z napadené společnosti žádné utajované informace.

Hackeři mají pod kontrolou miliony počítačů, které můžou kdykoliv poslat do útoku proti jakékoliv stránce na světě. Do globálního útoku se dá připojit odkudkoliv, stačí jenom mobil a připojení k internetu. To potvrzuje i hacker Jiří: „Útok jste schopni zorganizovat během několika hodin, maximálně desítek hodin.“

Ministerstvo spravedlnosti USA:

„Tato akce patří mezi největší trestní kauzy ve Spojených státech, které se zabývají ochranou autorských práv a přímo se zaměřuje na zneužívání volně přístupného prostoru pro ukládání a distribuci dat. To umožňuje snadnější páchání trestného činu porušování duševního vlastnictví.“

zdroj: www.justice.gov

Zablokovaný server megaupload.com podle amerických vyšetřovatelů sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že zahájilo trestní stíhání zakladatele služby Kima Schmitze, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, a pěti manažerů firmy.

Schmitz a tři jeho spolupracovníci byli už zadrženi v Aucklandu na Novém Zélandu, po dalších třech se pátrá. Mezi obviněnými údajně figuruje i jméno slovenského grafika Julia Bencka. Se zadrženými, kteří stráví víkend ve vazbě, zahájila novozélandská justice řízení o vydání do Spojených států. V pondělí by měli stanout znovu před soudem. „Pro Nový Zéland je to poprvé, kdy byl někdo zatčen kvůli porušení autorských práv na internetu a má být vydán do Spojených států,“ konstatoval právník Rick Shera.

Návrhy amerických zákonů, označovaných zkratkami SOPA a PIPA, vyvolaly v internetové komunitě odpor. Předpisy počítají s tím, že by americké úřady mohly od společností zajišťujících připojení k internetu vyžadovat zablokování všech stránek, v nichž se objeví odkazy na nelegální kopie filmů či hudby. Internetové vyhledávače by nesměly zobrazovat výsledky a odkazy směřující k nelegálnímu obsahu. O návrzích měl dnes hlasovat americký Senát, ten ale nakonec po událostech posledních dní hlasování odložil na neurčito.

Server Megaupload byl podle odborníků jedním z patnácti nejnavštěvovanějších serverů na světě. Americká justice ho zablokovala jen několik hodin po ukončení protestu Wikipedie. Ta kvůli protipirátským zákonům chystaným ve Washingtonu na 24 hodin vypnula své stránky.