Finové v prvním kole prezidenta nezvolili

Helsinki - Finové prezidenta nezvolili, žádný kandidát nezískal dle částečných výsledků většinu. Favoritem do druhého kola je konzervativec Sauli Niinistö, který se už v minulosti o prezidentský úřad ucházel. Vystřídal by současnou prezidentku Tarju Halonenovou. Niinistö podle částečných výsledků získal 40,1 procenta hlasů.

Bývalý ministr spravedlnosti a později i financí Sauli Niinistö, který v roce 2004 přežil tsunami v Thajsku a jehož finská veřejnost zná jako milovníka jízdy na kolečkových bruslích, má náskok před ostatními sedmi kandidáty. 

Bývalý ministr spravedlnosti a financí Niinistö se za dva týdny zřejmě utká s centristickým politikem Paavem Väyrynenem, kterého podpořilo 17,6 procenta voličů. Třetí skončil kandidát zelených Pekka Haavisto.

Podle agentury DPA boj o druhé a třetí místo nemusí být ještě rozhodnutý, protože nynější částečné výsledky vycházejí z hlasování, které se konalo ještě před dnešními volbami a v něm získávají lepší výsledek kandidáti centristické strany Finský střed.