Slovensko má novou vládu

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič v poledne jmenoval novou vládu levicového premiéra Roberta Fica. Jeho strana Smer-sociální demokracie v březnových předčasných parlamentních volbách získala pohodlnou většinu ve sněmovně, což jí umožnilo sestavení jednobarevného kabinetu. Poslanci se na ustavující schůzi nového parlamentu začali scházet kolem desáté hodiny a postupně složili sliby. Přítomen byl i slovenský prezident. Před Národní radou se sešli demonstranti kvůli kauze Gorila. Protestu se účastnili i učitelé či zdravotní sestry. Demonstranty hlídala policie.

Prezident odevzdal funkci do rukou Roberta Fica po slibu, že bude vládu vést k úspěchům státu a ve prospěch jeho občanů. Svá slova stvrdil nový premiér podáním rukou s hlavou státu. „Mám zkušenosti z let 2006 až 2010, uvědomuji si ale, že nové období je diametrálně odlišné od toho posledního. Na toto všechno se ale cítím být připraven přesně ve smyslu slibu, který jsem složil do vašich rukou,“ dodal Fico.

„Tento slib jste složil už podruhé. Obohacen jste o mnohé zkušenosti, které jste získal v politické práci, ale i z pohledu občana Slovenské republiky, který byl určitou dobu mimo vrcholovou politiku. Jsem přesvědčen, že vaše zkušenosti, které jste získal v oblasti sociální, ekonomické, státoprávní, ale i duchovně-kulturní, jsou ty, které uplatníte ve vedení státu,“ popřál Ficovi Gašparovič.

Robert Fico a Ivan Gašparovič
Zdroj: Koller Jan/ČTK/AP

Fico za projevenou důvěru poděkoval a připomněl, že z období 2006 až 2010 má jen nejlepší zkušenosti spolupráce tří nejvyšších ústavních činitelů. Věří, že se jim na tuto tradici podaří navázat.

Prezident také novopečenému šéfovi vládního kabinetu přislíbil, že v něm bude mít oporu. Doufá, že se jim společnými silami podaří udržet zemi v pozici vážené republiky, která se zodpovědně stará o své občany, ale zároveň je v mezinárodní politice důvěryhodným partnerem.

Poslanci již složili slib

Formální skládání poslaneckého slibu dnes zpestřil zástupce hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Hraško. Taneční pedagog a folklorista přišel do jednacího sálu sněmovny v lidovém kroji. Po nástupu nových poslanců bylo jednání sněmovny přerušeno, aby prezident Ivan Gašparovič mohl jmenovat Ficovu jednobarevnou vládu. Ta by měla poprvé jednat už dnes po páté hodině odpoledne.

Odpoledne poslanci rozhodovali o složení vedení sněmovny a parlamentních výborů. Novým předsedou slovenského parlamentu se stal místopředseda vládních sociálních demokratů (Směr-SD) Pavol Paška, který v čele zákonodárného sboru stál už v minulosti. 

Místo členů nové vlády, kteří byli ve volbách zvoleni za poslance, přitom do sněmovny nastoupili náhradníci. Výkon vládní funkce je totiž na Slovensku neslučitelný s poslaneckým mandátem.

Nový slovenský parlament
Zdroj: ČT24

Fico nebude v premiérském křesle nováčkem. Vládu vedl už v letech 2006-2010, kdy sociální demokraté byli v koalici se dvěma menšími stranami. Spolu s Ficem se do vlády vrátí i někteří ministři jeho prvního kabinetu, například do křesla ministra zahraničí znovu usedne profesionální diplomat Miroslav Lajčák. Kromě Lajčáka budou ve vládě i další nestraníci.

Setkání šesti slovenských parlamentních stran
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Vláda Smeru-SD nahradí koalici čtyř stran pravého středu. Ta se loni rozpadla kvůli rozšíření pravomocí evropského záchranného fondu na pomoc zadluženým zemím eurozóny. Stalo se tak jen rok a čtvrt po nástupu kabinetu Ivety Radičové do úřadu. Následně se parlamentní strany dohodly na vypsání předčasných voleb.

Fico se musí zaměřit na ekonomická témata

Vládu čeká boj s vysokou nezaměstnaností a potřeba přijetí úsporných opatření k ozdravení státních financí. Na rozdíl od roku 2006, kdy první Ficův kabinet nastupoval v době silného hospodářského růstu, bude muset Smer-SD nyní přistoupit k nepopulárním opatřením. Před volbami sociální demokraté slibovali zejména vyšší zdanění bank, nejziskovějších firem nebo
lidí s nadprůměrnými příjmy.
   
Tato opatření podle ekonomů na získání potřebné více než miliardy eur (přes 25 miliard korun) stačit nebudou. Ve hře je proto i omezení plošně vyplácených dávek, vyšší daně na luxusnější nemovitosti nebo zavedení registrační daně při koupi prémiových vozidel. "V duchu hodnot sociální demokracie vynaložíme maximální úsilí, aby ozdravování veřejných financí
nevedlo k dalšímu snižování životní úrovně lidí, kteří mají nízké nebo střední příjmy," prohlásil Fico u příležitosti nástupu jeho vlády. 

Záměry kabinetu nastíní Ficovo programové prohlášení, se kterým musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před sněmovnu a požádat o vyslovení důvěry.

Vydáno pod