Švýcarská hora Matterhorn se rozpadá

Curych - Majestátní alpský štít Matterhorn se kvůli oteplování klimatu rozpadá. To, že se jedna z nejkrásnějších hor na světě sype, zjistili podle německého deníku Bild švýcarští vědci. Ohroženy jsou i další alpští velikány.

Matterhorn vysoký 4 478 metrů je jedním z nejznámějších symbolů Švýcarska a celých Alp. Geografové z Curyšské univerzity na různá místa hory v roce 2007 umístili speciální čidla a pozorovali změny. Koloběh tání a zamrzání ledovcové hory způsobuje v povrchu hory pukliny. Pokud jsou příliš velké, od hory se odlamují celé kusy skály. A právě tento vývoj je na Matterhornu mnohem rychlejší, než se dosud předpokládalo, zjistili vědci. I vzestup teploty o několik stupňů má na hory velký vliv. 

Ohrožen intenzivním zvětráváním pravděpodobně není jen Matterhorn. „Logicky se dá usuzovat, že stejný proces se v podobné míře odehrává i v dalších alpských oblastech,“ řekl šéf švýcarské vědecké skupiny Stephan Gruber. Těmito poznatky lze vysvětlit několik případů padání skal z nedávné doby. Například v červenci roku 2003 se uvolnil obrovský balvan právě z Matterhornu.