Annan přiznává, že je jeho mírový plán ohrožen

Damašek - Zvláštní zmocněnec pro Sýrii Kofi Annan dnes v dopise pro Radu bezpečnosti OSN přiznal, že jeho mírový plán pro Sýrii je ohrožen. V Sýrii začala dneškem platit dvoudenní lhůta pro nastolení příměří, měly by utichnout boje mezi armádou a povstalci a z měst zmizet tanky. Podle pozorovatelů ale klidu zbraní nic nenasvědčuje. Dnes v zemi zemřelo nejméně 52 lidí.

Annan v dopise napsal, že Damašek nejeví známky toho, že se chce podvolit plánu, který pro Sýrii vypracoval. „Příštích 48 hodin musí přinést viditelné, okamžité a nezpochybnitelné změny v rozmístnění vládních vojsk v zemi,“ napsal Annan v dopise. Konstatuje v něm také, že syrská opozice je připravena dodržet příměří, jestliže se armáda stáhne.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim v Moskvě prohlásil, že vláda v Damašku začala plnit svůj závazek z plánu zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států (LAS) pro Sýrii Kofiho Annana ohledně zastavení bojů a stažení armády z měst. Tvrzení šéfa syrské diplomacie ale odporuje dosavadním zprávám opozičních aktivistů, podle nichž syrské vládní jednotky místo stahování z měst pokračují v ofenzivě a ostřelování nejméně ve třech provinciích.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

K informacím syrské opozice se začínají přiklánět komentáře a reakce zahraničních politiků. Podle britského ministra zahraničí Williama Haguea Damašek „očividně nemá vůbec v úmyslu dodržet své závazky“. Francie pak jednoznačně popřela, že Sýrie začala plnit Annanův plán, jak to oznámil Mualim v Moskvě. Prohlášení režimu v Damašku je jen „novým příkladem zjevné a nepřijatelné lži“, citovala agentura AFP mluvčího pařížského ministerstva zahraničí Bernarda Valeru.

Mualim svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi sdělil, že syrská vláda začala plnit svůj závazek jak ohledně „použití zbraní ve městech“, tak pokud jde o stahování armádních oddílů z měst. Podle opozice ale situace v Sýrii vypadá jinak. „Nad městem jsou vidět sloupy dýmu a prchají z něj obyvatelé,“ řekl jeden z aktivistů. Podle zdrojů agentury DPA vládní oddíly pokračují v ofenzivě také v provinciích Homs a Hamá.

Události komentáře - souhrn a komentář Jana Čuříka (zdroj: ČT24)

„Ukončení násilností se musí časově shodovat s příjezdem mezinárodních pozorovatelů,“ řekl Mualim novinářům v Moskvě. Sýrie podle něj chce mít právo spolurozhodnout o složení týmu mezinárodních pozorovatelů, kteří mají dohlížet na dodržování příměří v zemi a musejí být neutrální. Mualim také novinářům sdělil, že Damašek chce od Annana záruky, že ozbrojené
skupiny útočící na vládní jednotky budou dodržovat příměří stanovené v mírovém plánu podporovaném OSN. "Nebudeme žádat teroristické skupiny, které zabíjejí, unášejí a ničí
infrastrukturu, aby nám poskytly záruky. Tyto garance chceme od Annana," citovala Mualima agentura Reuters.

Turecko dnes ostře odsoudilo pondělní střelbu ze syrského území na uprchlický tábor v Turecku, při níž byli údajně zabiti dva lidé a několik dalších zraněno. „Je potvrzeno, že byly jasně narušeny hranice mezi dvěma státy. Samozřejmě přijmeme nezbytná opatření na základě mezinárodního práva,“ citovala turecká agentura Anadolu dnešní prohlášení premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který pobývá na návštěvě v Pekingu. Neupřesnil nicméně, zda Ankara zvažuje zřízení nárazníkových zón nebo humanitárních koridorů pro syrské civilisty, jak o tom píše turecký tisk.

Uprchlíci na hranicích se Sýrií
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle mírového plánu zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana měla dnes syrská armáda z obležených měst začít stahovat své vojáky a těžkou techniku. Plné příměří by pak nastalo ve čtvrtek. Ani několik hodin před vypršením ultimáta ale boje v Sýrii neustávaly.

Organizace hájící lidská práva včetně Human Rights Watch navíc upozorňují na četné popravy rebelů i civilistů, které má na svědomí Asadův režim. „Podařilo se nám ověřit, že v poslední době byla popravena přinejmenším stovka lidí. Většina zdokumentovaných případů je z tohoto měsíce nebo z března,“ tvrdí mluvčí organizace Tom Porteous.