Rusko: KLDR pohrdá rezolucemi RB OSN

Pchjongjang - Asijské aerolinky mění trasy svých letů, aby se vyhnuly případným střetům s úlomky severokorejské rakety. Opatření má platit v době plánovaného startu od 12. do 16. dubna. Dotkne se hlavně letů v oblasti Filipín. Filipínské, japonské a jihokorejské námořní úřady rovněž vyzvaly lodě a rybářské čluny, aby nevplouvaly do vod, kam by mohly dopadnout části rakety. Severní Korea oznámila, že veškeré přípravy ke startu byly dokončeny. Rusko mezitím označilo plánovaný start rakety KLDR s družicí za porušení rezolucí RB OSN.

„Považujeme rozhodnutí Pchjongjangu vypustit družici za příklad ignorace rezolucí RB OSN,“ citovala agentura RIA Novosti mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče. „Je nutné hledat politicko-diplomatické řešení této krize,“ dodal.
   
Rezoluce 1874 RB OSN stanovuje, že Pchjongjang „se vzdá všech startů s využitím technologie balistických raket, ať už se jedná o rakety s vojenskými, či mírovými účely“. 

KLDR
Zdroj: ČT24

Nejmenovaný zdroj z generálního štábu ruské armády podle agentury AFP prohlásil, že ruská armáda bude start severokorejské rakety monitorovat. „Výstražný systém chránící před raketovými útoky, jakož i systémy kontroly vesmíru budou sledovat vypuštění severokorejské rakety a všechny etapy letu až do oddělení satelitu,“ sdělil zmíněný zdroj.

Čína, která je hlavním spojencem KLDR, znovu vyzvala všechny zúčastněné strany ke „zdrženlivosti, aby se zabránilo stupňování napětí na Korejském poloostrově“. Čínské ministerstvo zahraničí se tak vyjádřilo poté, co USA Peking vyzvaly, aby na Pchjongjang vyvinul větší tlak.

Aerolinky mění raději trasy letů

Troje aerolinky – Philippine Airlines, Japan Airlines (JAL) a All Nippon Airways (ANA) – oznámily změny v trasách svých letů. Nechtějí totiž ohrozit životy pasažérů, pilotů a posádky v době, kdy Severní Korea hodlá vypouštět „mírový satelit“. 

Komunistický režim KLDR tvrdí, že chce do vesmíru vyslat pouze výzkumný satelit. Západ to ale považuje za zástěrku pro test rakety dlouhého doletu schopné nést jadernou nálož. Podle Spojených států jde o provokaci a porušení rezolucí OSN.

Rozoluce narušují naši suverenitu, hřmí z KLDR

„Předpokládáme, že montáž bude dokončena ještě dnes,“ řekl na tiskové konferenci představitel severokorejského výboru vesmírných technologií Rju Kum-čol. Pchjongjang
zároveň popřel, že by vypuštění rakety mělo být zástěrkou pro zkoušku rakety dlouhého doletu, a zdůraznil právo KLDR na vývoj vlastního vesmírného programu. „Neuznáváme žádné rezoluce RB OSN, které omezují naši suverenitu. Věřím, že každý národ na této planetě má právo mít satelit,“ prohlásil Rju.

Příprava rakety v KLDR
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

První stupeň rakety by měl podle předpokladů spadnout do Žlutého moře jihozápadně od břehů Jižní Koreje, druhý stupeň rakety by po přeletu nad japonským souostrovím Okinawa měl skončit v oceánu asi 140 kilometrů východně od hlavního filipínského ostrova Luzon. Panují ale také obavy z případných trosek rakety, pokud by se start nezdařil.