Afghánci od českých vojáků přebírají otěže do vlastních rukou

Khosi - Provinční rekonstrukční tým končí v Afghánistánu začátkem příštího roku. V tuto chvíli postupně všechny své projekty dokončuje a začíná předávat do místních rukou. Momentálně se soustředí na opravu vodní elektrárny a jezu, který umožní tisícům místních mít vodu a elektřinu k dispozici.

Opravit jez i vodní elektrárnu v údolí distriktu Khoshi je jeden z nejdůležitějších projektů českého Provinčního rekonstrukčního týmu. Právě voda je totiž ve vyprahlé krajině nepostradatelná. „Dodávka vody je tady to nejdůležitější, voda nám přináší živobytí, bez ní nemůžeme nic pěstovat,“ dodal jeden z místních obyvatel Said Ghulam Hasan. 

Čeští vojáci nechají v oblasti nesmazatelnou stopu

Na pětikilometrové trase čeští inženýři za doprovodu vojáků kontrolují stavbu zavlažovacího kanálu. Ten má vzkřísit pole i elektrárnu, která rozsvítí hliněné domky místních. „Většina stavbyvedoucích, co tady jsou, vůbec neumí číst ve stavebních výkresech, takže jim to vysvětlujeme tady v terénu, když jsme s nimi,“ podotkl stavební expert Pavel Jirák. I když Češi z provincie odejdou, nechají za sebou nesmazatelnou stopu. Naučili místní připravovat i stavět podobné projekty. „Češi vlastně vyřešili náš problém. Kdyby nám nepomohli, stavěli bychom to všichni z vesnice sami jako v minulosti. To by trvalo dlouho,“ dodal jeden z místních obyvatel Shirin Abaz. 

Rekonstrukce přehrady Abtak přijde na 300 tisíc dolarů, v přepočtu asi pět a půl milionu korun. Na stavbě i těžbě materiálu z místních kamenolomů pracují lokální, afghánské firmy. Platí je české ministerstvo zahraničí. Experti místní firmy vybírají podle českých zákonů o veřejných zakázkách, aby byl tok peněz průhledný. Teď už se na projekty hlásí až 600 místních firem.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)