Medvěděv a Putin přišli do průvodu na 1. máje

Moskva - Dosluhující ruský prezident Dmitrij Medvěděv i jeho předchůdce a nově zvolený nástupce v Kremlu, stávající premiér Vladimir Putin dnes přišli do prvomájového průvodu v Moskvě. Naposledy tak z ruských prezidentů učinil Boris Jelcin před klíčovými volbami v roce 1996, kdy těsně zápolil s vůdcem komunistů Gennadijem Zjuganovem o křeslo hlavy státu.

Odhad počtu účastníků prvomájového průvodu, uspořádaného provládními odbory a vládní stranou Jednotné Rusko, policie posléze zvýšila ze 120 tisíc na 150 tisíc lidí. „Účast na akci byla předem garantována. Používají se stejné technologie jako na mítincích na podporu Vladimira Putina před volbami. Lidé jsou skutečně organizovaně sváženi, nicméně spousta jich přišla z vlastního přesvědčení,“ říká zpravodaj ČT Pavel Vondra.

Podle tisku měla být dnešní akce jako ukázka masové podpory pro režim protiváhou k demonstraci, připravovanou opozicí na 6. května. Na 7. května se chystá Putinova inaugurace v Kremlu, o den později se má Medveděv stát předsedou nové vlády.

„Čtvrtého března byl zvolen náš kandidát,“ hlásaly dnes ampliony v průvodu a připomínaly Putinovo zvolení staronovou hlavou státu téměř 64 procenty hlasů. „Pracující nepotřebují avanturismus, demagogii. Odbory jsou za spravedlnost,“ dodal řečník. V průvodu převládaly barvy ruské trikolóry, objevily se i Putinovy portréty.

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Průvody k 1. máji, nazývaném v Rusku „Svátek jara a práce“, začaly nejprve na Dálném východu. Celkem se manifestací a průvodů podle odborů zúčastnily asi dva miliony lidí. Do průvodu opozičních komunistů v Moskvě přišlo podle policie jen asi 3500 lidí, někteří i s portréty Lenina a Stalina. Další akce shromáždily řádově stovky lidí. Podle moskevské policie se vše odehrálo bez incidentů. v Petrohradu však strážci pořádku zatkli asi desítku demonstrantů - jak nacionalistů, tak i homosexuálů, pokoušejících se protestovat proti novému zákazu „propagandy homosexuality“.

Sám Medvěděv a Putin se podle agentury ITAR-TASS naposledy prvomájového průvodu zúčastnili nejspíše ještě za sovětských dob, před startem své politické dráhy. Ani nyní neřečnili, jen se bavili a žertovali s okolím, ale přímo za zády měli transparent „My jsme síla!“. Nechyběl ani plakát s nápisem „Přišlo jaro, bláto vyschlo!“ v narážce na zimní opoziční demonstrace na moskevském Blatném náměstí.

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Po průvodu Putin a Medvěděv zašli do známé lidové pivnice na Arbatu, kde nejen popili nefiltrované pivo, ale také si na tácy naložili oběd: Medveděv si dal tresku s bramborem, Putin opečený brambor se skopovou klobásou. „Nebyl jsem tu ani jednou,“ prozradil stávající prezident. Řeč s odboráři u piva prý šla o prestiži dělnických profesí, o výplatách, vůbec o životě, jakož i o sportu - a Putin prý přitakával názoru, že v ruském hokeji by mělo být méně legionářů, tedy zahraničních hráčů. Oba prezidenti svolili nechat se vyfotografovat s obsluhou pivnice, jejíž šťastný majitel jim předal kartičky nikoliv stálých klientů, ale „čestných hostů“.