Newyorský soud přijal žalobu vůči Strauss-Kahnovi

New York – Občanskoprávní řízení dnes může začít podle rozhodnutí newyorského soudu s bývalým šéfem Mezinárodního měnového fondu Dominiquem Strauss-Kahnem, kterého viní pokojská Nafissata Diallová ze sexuálního napadení. Newyorský soud dnes přijal občanskoprávní žalobu vůči francouzskému politikovi. Dnešní jednání se odehrálo v jeho nepřítomnosti.

Podle předchozího rozhodnutí soudu nebyla Strauss-Kahnovi přiznána diplomatická imunita, která ho chránila na základě smlouvy mezi OSN a USA z roku 1947. Spojené státy sice smlouvu, podle které jsou imunitou na území USA chránění ředitelé „specializovaných úřadů“ včetně MMF, nepodepsaly, mezinárodně je ale respektována.

Podle právníků Diallové argument o údajné imunitě byl nesmyslný, neboť v době incidentu byl Strauss-Kahn v New Yorku soukromě na návštěvě dcery a imunitou nebyl chráněn ani podle názoru MMF. Strauss-Kahn podle soudce neuplatnil imunitu, když mu hrozilo kvůli loňskému incidentu trestněprávní řízení. Přestože se Diallová ukázala jako nedůvěryhodná, Francouz byl odvolán z funkce šéfa MMF a nemohl ve své rodné zemi sledovat jiné politické ambice.

Případné finanční odškodnění Diallové by se podle amerického právního systému dalo řešit občanskoprávním sporem. Pokojská chce náhradu za „násilné a sadistické“ napadení dvaašedesátiletým Strauss-Kahnem. Jeho obhájci ale tvrdí, že pohlavní styk v manhattanském hotelu byl dobrovolný. Strauss-Kahna pronásledují problémy i ve Francii, kde byl obviněn z napomáhání ke kuplířství.