Vysoké Tatry trápí nedostatek map a kvalitních cyklostezek

Poprad - Letní počasí láká spousty lidí do Vysokých Tater. Stále početnější skupinu turistů tvoří cyklisti a bruslaři. Pod Tatrami v posledním období přibylo několik desítek kilometrů kvalitních cyklostezek, návštěvníci si ale stýskají, že situace v nejvyhledávanějším turistickém regionu Slovenska není zrovna ideální.

Cyklotúra v scenérii Vysokých Tater může být skutečně adrenalinový zážitek. Cyklostezek je tu totiž pořád velmi málo a automobilový provoz poměrně hustý. Letos byla otevřena nová trasa ze Spišskej Belej do Tatranskej Javoriny - 9,5 kilometru za 1,5 milionu eur. V plánu jsou další, které mají vést až k polským hranicím. Zatím však výstavbu brzdí nedostatek financí. 

Budování tras pro horskou cyklistiku je několikanásobně levnější. „Nejsou to tvrdé povrchy, ale jsou to povrchy pro cyklisty bezpečné. Stačilo by je jen vyznačit, dát lidem do ruky mapy, případně mapy osadit v terénu a lidi v terénu navigovat,“ tvrdí Štefan Bieľak, primátor města Spišská Belá. 

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Ovšem mapy jsou problém. Dáša Hönschová si před třemi lety s přítelem otevřela v Tatranskej Lomnici butik. Díky velkému zájmu turistů jej loni rozšířili o půjčovnu kol. Když ale sháněla mapy cyklostezek, narazila na problém. Je jich málo, jsou neúplné a navíc drahé. „Považuji to za službu, která by ve Vysokých Tatrách být měla, za kterou by se nemělo platit. Lidé sem přicházejí za rekreací a tyto služby by pro ně měly být poskytnuty zdarma,“ myslí si Hönschová. Na rostoucí zájem cyklistické veřejnosti přitom reagují už i ubytovací zařízení. 

Největším problémem zůstává propojení Popradu a Tater. Cyklostezka je už v plánu, ale její realizace potrvá nejméně dalších pět let.

Vydáno pod