Obžalovaní odmítli vyjádřit vinu za útoky z 11. září 2001

Guantánamo - Pět mužů obžalovaných z přípravy teroristických útoků z 11. září 2001 se u soudu odmítlo vyjádřit, zda se cítí být vinni nebo nevinni. Pětice členů teroristické sítě al-Káida odmítala spolupracovat během celého sobotního soudního líčení na základně Guantánamo na Kubě. Všem obžalovaným hrozí za atentáty na New York a Washington, při nichž zahynulo téměř 3 000 lidí, trest smrti.

Údajný vůdce skupiny Chálid Šajch Muhammad se už dříve přiznal, že útoky z 11. září vymyslel a naplánoval. Souzen je společně se svým synovcem Alím Abdalem Azízem, s Jemenci Ramzím bin Šibhem a Valídem Attašem a s Mustafou Ahmadem Havsávím ze Saúdské Arábie. Obžalováni jsou z asi 170 činů, mimo jiné z vražd 2 996 lidí, terorismu, únosu letadel či útoků na civilní objekty.

Obžalovaní se soudem nespolupracují

Při sobotním líčení pětice obžalovaných odmítala se soudem jakkoli spolupracovat. Všichni si odmítli nasadit sluchátka, aby nemuseli poslouchat tlumočení, a neodpovídali na soudcovy otázky. Jednání se muselo několikrát přerušit, soudce nařídil přestávky na jídlo a také na modlitby, přesto se ale obžalovaní modlili i přímo v sále. Jeden z mužů trval na tom,
aby se nahlas přečetlo celé jeho dvacetistránkové obvinění, což trvalo téměř dvě hodiny.
   
Podle původních plánů mělo být sobotní jednání spíše formální a trvat jen několik hodin, nakonec se však protáhlo do noci a zabralo téměř 13 hodin. Jeho průběh rozladil desítky pozůstalých obětí z 11. září, kteří soudní přelíčení sledovali na místě nebo pomocí telemostu v USA. „Oni praktikují džihád v jednací místnosti,“ vyjádřila svou nelibost Debra Burlingamová, jejíž bratr byl pilotem letadla, jež 11. září 2001 narazilo do Pentagonu.

11. září v New Yorku
Zdroj: ČT24

Soudce James Pohl nicméně prohlásil, že nedovolí, aby obvinění jakkoli řízení blokovali. Nařídil, aby tlumočníkova slova zněla celým sálem. Za obžalované nechal mluvit jejich právníky. Po devíti hodinách jednání o formálních záležitostech se soudce zeptal, zda se obžalovaní cítí vinni. Žádný z nich se ale k otázce viny nevyjádřil.

Při sobotním slyšení se údajní plánovači útoků na New York a Washington objevili na veřejnosti poprvé po třech letech, kdy bylo první projednávání jejich případu přerušeno.