Rusy budou na krabičkách od cigaret strašit obrázky

Moskva – Ruské ministerstvo zdravotnictví a sociálního rozvoje vyráží do boje proti kuřákům. Ty budou od jejich zlozvyku od příštího roku odrazovat drastické obrázky na krabičkách s cigaretami. Ruská vláda v rámci boje proti kouření plánuje také zavést přísnější pravidla pro kouření na veřejných místech nebo cigarety výrazně zdražit.

Rusové jsou kromě pití alkoholu i zdatnými kuřáky. Ruská ministryně zdravotnictví Taťjana Golikovová dnes připomněla, že Rusové jsou, co se týče kouření, ve světě lídry. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2007 je na tabáku závislých 39 procent lidí v této zemi. „Kouření ročně zabíjí 400 tisíc Rusů,“ dodala ministryně. 

A vláda to teď chce změnit. Nápisy upozorňující na nebezpečí kouření na krabičkách s cigaretami od příštího roku doplní i odstrašující obrázky. 

Kuřáci budou mít „na výběr“ z 13 různých obrázků, které je mají varovat před následky holdování cigaretám. Jsou na nich třeba zčernalé plíce, zahnědlé zuby, snímek člověka napojeného na různé lékařské přístroje nebo obrázek varující před impotencí.