Merkelová věří v pevnou spolupráci s Hollandem

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že si dokáže představit stabilní partnerství s novým francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. S tím se v úterý sejde v Berlíně. Šéfka německé vlády ale v nedávných volbách nejvyššího francouzského představitele otevřeně podporovala Hollandova rivala Nicolase Sarkozyho.

„Ano, věřím v to, protože víme, že od vytvoření Spolkové republiky Německo jsou dobré francouzsko-německé vztahy prostě velmi důležité pro obě země,“ řekla Merkelová podle agentury AFP ve svém pravidelném týdenním prohlášení zveřejněném kancléřským úřadem. Před úterní odpolední schůzkou s Hollandem v Berlíně zdůraznila, že „půjde o seznamovací setkání“. Vyjádřila ale zároveň přesvědčení, že „z něj vzejde dobrá spolupráce“.

Hollande má s Merkelovou probrat krizi eurozóny a bilaterální otázky

Hollande, který se v úterý dopoledne oficiálně ujme svého úřadu, bude přijat v Berlíně s vojenskými poctami. Na programu jeho berlínské návštěvy je pracovní večeře a plánována je tisková konference. Oba státníci mají podle mluvčího berlínského kancléřství hovořit o krizi eurozóny a o bilaterálních otázkách. 

Po svém zvolení prezidentem 6. května socialista Hollande oznámil, že jeho první cesta v tomto úřadu povede do Berlína. Křesťanská demokratka Merkelová ujistila, že ho přijme „s otevřenou náručí“ navzdory rozdílnosti jejich názorů na evropský pakt stability. Merkelová se socialistovi Hollandovi během předvolební kampaně vyhýbala a otevřeně podporovala jeho soka, dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho. Hollande podporuje rozšíření fiskálního paktu o opatření k podpoře ekonomického růstu.

Vydáno pod