Počasí se zlobí. Dva miliony Američanů bez proudu, vedra nekončí

Washington - I sedm dní může trvat obnova dodávek elektrického proudu do států na východě USA, jimiž se o víkendu prohnala mohutná vlna bouří. Bez proudu zůstávají dva miliony Američanů zejména v Ohiu a Západní Virginii. Situace je o to vážnější, že bez elektřiny se lidé jen těžko uchrání před vlnou veder, která východní pobřeží sužuje. Teploty, jež místy převyšují i pětačtyřicet stupňů, přitom podle předpovědí meteorologů v následujících dnech nadále porostou. Bouře si vyžádaly také 18 životů.

Na mnoha místech padají teplotní rekordy platné od počátku měření v devatenáctém století. Rtuť v teploměrech na jihovýchodě Spojených států šplhá až ke čtyřiceti stupňům. Více než dva miliony lidí je ale kvůli poničeným rozvodovým sítím dál bez elektrického proudu a telefonu, nefungují tak ani klimatizace.

Nejvíce výpadků hlásí Západní Virginie (650 000) a Ohio (450 000). Energetici přitom počítají, že se jim všechny domácnosti podaří připojit k elektrické síti do týdne. Podle Národního hydrometeorologického úřadu přitom mají teploty na Středozápadě a východním pobřeží nadále stoupat.

Elektrárenské společnosti v Ohiu, Virginii a Marylandu označily škody na rozvodných sítích za katastrofální. „Nedaří se obnovit dodávky proudu, což pro lidi v těch vedrech znamená, že se musejí obejít bez klimatizace. Lidem se kazí potraviny, které mají v mrazácích,“ podotkl zpravodaj ČT Michal Kubal. V ohrožení je zejména nejmladší a nejstarší generace.

Bouře udeřily o víkendu, lidé utíkali před vedrem do kin

Po prudké bouři v noci na sobotu bylo bez elektřiny na tři miliony lidí ve Washingtonu a okolních státech, jako je Virginie a Maryland, stejně jako v Ohiu a Illinois. Další bouřky v neděli postihly Ohio a Severní Karolínu, kde zahynuli tři lidé. V okrese Beaufort usmrtil padající strom manželský pár, který jel na golfovém vozítku. Na 40 lidí bylo ve státě zraněno. Celkem bouře usmrtily osmnáct lidí.

Podle listu The Washington Post bylo v neděli večer v hlavním městě bez proudu přes půl milionu - tedy asi čtvrtina - domácností, podobný počet jich neměl elektřinu v sousedním Marylandu. Největším problémem byla nefungující klimatizace, kterou během místního horkého a vlhkého léta používá naprostá většina domácností. Mnoho lidí se proto uchylovalo do nákupních středisek a kin, kde klimatizace fungovala.    

„Žádné telefony nefungují. Pokud se někomu něco stane, nemůžeme si ani zavolat pomoc,“ řekla Sahri Bonetová, obyvatelka Burke. Lidem přitom hrozí kvůli vedru vážné zdravotní problémy. Úřady rozvážejí zdarma led a úlevu od horka nabízejí i speciální chladící centra – třeba ve veřejných knihovnách. „Už jsme byli v obchodním domě, kde mají klimatizaci a děti tam mohou volně běhat. Tady se dívají na počítači na film. Ještě tu budeme několik hodin a pak zkusíme najít na noc někoho s fungující klimatizací,“ konstatoval obyvatel Springfieldu Gary Singer.

Pomalu se začíná uklidňovat situace ve státě Colorado, kde hašiči bojují s rozsáhlými požáry. Úřady už dovolily návrat desetitisícům lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy v rámci preventivních opatření. Požár se dlouho nedařilo dostat pod kontrolu. „Úřady nyní hlásí, že již dostaly pod kontrolu 45 procent lesního požáru,“ řekl Kubal.

Daon Bowlin, obyvatel Colorado Springs:

„Během vteřiny si uvědomíte, že jste přišli o celý život. Všechno, na čem jste pracovali, je pryč a vy nemáte žádné místo, kterému můžete říkat domov.“

Požár se ale přesto dál šíří, škody na majetku tak budou obrovské. Neroste už ovšem počet obětí, na místě zemřeli celkem tři lidé.

Vydáno pod