Pan Ki-mun: Mise OSN v Sýrii by měla hledat politická řešení

Damašek – Na trvající boje by podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna měla zareagovat i tamní pozorovatelská mise organizace. Dohled na příměří už podle něj nemá smysl. Počet pozorovatelů by se měl snížit a mise by se měla zaměřit na zprostředkování politických jednání mezi vládou a opozicí. Také zvláštní zmocněnec pro Sýrii Kofi Annan uznal v rozhovoru , že prozatím se mu nepodařilo syrskou krizi vyřešit. Za klíčové označil zbrojní ruské dodávky do Sýrie, ale také Írán. Boje v Sýrii mezitím stále pokračují. Jen dnes byly zabity dvě ženy syrským dělostřelectvem při útocích na hranici s Libanonem. Palba zasáhla libanonskou vesnici a tábor beduínů.

Místo dohledu na neexistující příměří by pozorovatelská mise OSN v Sýrii měla spíše hledat politické řešení konfliktu. Rada bezpečnosti OSN má o budoucnosti pozorovatelské mise v Sýrii rozhodnout do 20. července, kdy vyprší mandát mise.  

Rozmístění 300 pozorovatelů v Sýrii bylo součástí šestibodového mírového plánu zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofiho Annana. Neozbrojení členové mise měli od poloviny dubna dohlížet na dodržování příměří v zemi, kde proti sobě bojují povstalci a jednotky režimu prezidenta Bašára Asada. Mise ale byla kvůli pokračujícímu násilí v polovině června přerušena.  

Generální tajemník také uvedl, že by mise mohla mít mnohem méně členů, kteří by se zabývali politickým šetřením a otázkou lidských práv. „Civilní složka by z hlavního střediska v Damašku pokračovala ve spolupráci a dialogu s opozicí a s představiteli vlády v provinciích, jak to budou umožňovat bezpečnostní podmínky,“ dodal Pan Ki-mun.  

Boje pokračují na hranici s Libanonem

Boje v Sýrii nadále pokračují. Syrské dělostřelectvo dnes při útocích na hranici s Libanonem zasáhlo jednu z vesnic v severním Libanonu. Dle místních obyvatel při palbě přišli o život dvě ženy a muž. Jde o nejvážnější incident na syrsko-libanonské hranici od zahájení syrské revolty před 16 měsíci. V Sýrii se bojuje na mnoha místech, často u hranice s Tureckem. Incidenty na libanonské hranici zatím nebyly smrtelné.

Vlajka Sýrie
Zdroj: ČT24/ISIFA
Vydáno pod