Evropané se paří, bouřky napáchaly další škody

Sofia - Stamiliony Evropanů dál trápí rozmary letního počasí. Na východě stále panují extrémní vedra a Rakousko či Slovensko sčítají škody po silných nočních bouřkách. Velmi horký den zažili například obyvatelé Bulharska, kde meteorologové na některých místech předpovídali teploty blížící se 40 stupňům Celsia. Tropický den má za sebou i Slovensko.

Silné bouřky v noci řádily například v Rakousku, Německu nebo na Slovensku. V Tyrolsku způsobily značné škody zejména kroupy a vítr, který na mnoha místech vyvracel stromy. V podhůří rakouských Alp bylo kvůli tomu v noci uzavřeno několik silničních tahů, hasiči ale všechny komunikace do rána zprůjezdnili. Kroupy zničily zemědělcům velké množství úrody kukuřice, obilí a řepky. Škody přesáhnou milion eur. 

Na Slovensku bral vítr střechy domů

Také v Dolních Rakousích byly nasazeny stovky hasičů. Kroupy jen v okrese Horn během neděle poničily kolem 8 000 hektarů zemědělských ploch. Postižena je úroda řepy, obilnin, dýní a kukuřic. Kroupy a vítr škodily také na východě Slovenska, nejničivější bouřka zasáhla okolí Prešova. Podle slovenských médií živel nejvíce řádil v obci Malý Šariš. „Trvalo to asi pět, deset minut, sebralo to z domů deset střech, několik domů je poškozených. Polámalo se hodně stromů, elektrické sloupy, potrhalo se vedení, zbytek ještě zjišťujeme,“ řekl deníku Sme starosta obce Miroslav Palenčár.

Bouře v Německu
Zdroj: ČTK/AP/Bernd Maerz

I na Balkáně byl další extrémně teplý den. Podle bulharské televize bTV teploměry na černomořském pobřeží už brzy ráno ukazovaly 29 stupňů Celsia, na jihovýchodě země se přitom měly teploty vyšplhat až na 40 stupňů. Právě suché a horké počasí způsobuje v Bulharsku lesní požáry. U hranic s Tureckem hoří plocha o rozloze 80 hektarů, hasičům se ale pomocí vrtulníků podařilo požár zastavit. Hasiči zasahují také u velkého lesního požáru poblíž hlavního města Sofie.

Vlnu veder očekává v příštích dnech také Řecko. Národní meteorologický úřad předpovídá centrálnímu a severnímu Řecku teploty až 41 stupňů Celsia. Od středy prý přitom teploty nebudou klesat pod 30 stupňů ani v noci. Větší města v zemi otevřela klimatizované haly pro občany, kteří doma nemají klimatizaci. Na obvyklé hodnoty kolem 35 stupňů mají teploty klesnout až po 16. červenci. 

Léto
Zdroj: Facebook/Martina Knopová

Rovněž makedonské úřady vyhlásily výstrahu kvůli teplotám přesahujícím 40 stupňů. Lidé se kolem poledne mají největším horkům stranit. Lidem nad 60 let a těhotným ženám dokonce doporučily nechodit do práce. Horké a suché počasí má být nejméně do 16. července rovněž v už tak vyprahlých oblastech východní a jižní Ukrajiny. Tropické teploty a sucho dělají vrásky především zemědělcům, kterým už poničilo úrodu pšenice a ječmene a ohrožuje i sklizeň kukuřice.

Na rozdíl od jihu a východu kontinentu mají na západě spíše starosti s nadměrným množstvím srážek. Británie kvůli silným dešťům o víkendu zažila lokální povodně, a také na příští dny místní meteorologové předpokládají vytrvalé srážky.