Kapitán Concordie se omluvil za havárii, vinu popírá

Řím – Italský kapitán Francesco Schettino se omluvil za havárii výletního plavidla Costa Concordia, při které v lednu zemřelo 32 lidí. V rozhovoru pro italskou televizi, za který údajně inkasoval 50 tisíc eur, prohlásil, že stále myslí na oběti nehody. Obvinění z podle jeho slov „banálního“ ztroskotání ale odmítá. Podle vyšetřovatelů ho způsobil riskantním manévrem poblíž toskánského ostrova Giglio. V jeho blízkosti stále leží vrak luxusního plavidla. Vyproštění potrvá zhruba rok. V Itálii Schettinovo vystoupení vyvolalo pobouření.

Schettino se brání s tím, že vina za nehodu není pouze na jeho straně. Plavidlo podle něj v době srážky s pevninou ovládal jiný důstojník. „V té chvíli jsem odešel na palubu a přikázal ruční řízení lodi. Velení jsem předal, tudíž jsem nebyl za plavbu zodpovědný,“ vzpomněl si na osudný okamžik italský kapitán. Sám sobě si vyčítá, že byl při cestě „roztržitý“.

Po nehodě byl Schettino obviněn, že záměrně plul blízko břehů ostrova, aby se předvedl před mladou ženou, která s ním byla na můstku. Tuto spekulaci Ital odmítl, nebyl prý její milenec. Hrozí mu až 15 let vězení. Spolu s kapitánem plavidla, který byl nedávno propuštěn z domácího vězení, je obviněno dalších osm zaměstnanců společnosti Costa Crociere, jež plavidlo provozovala.

K havárii výletní lodě Costa Concordia došlo 13. ledna. Zemřelo při ní 32 lidí. V okamžiku nárazu lodě na skalisko u toskánského ostrova Giglio bylo na palubě 4 229 pasažérů, z toho 3 200 turistů ze 60 zemí a tisícovka členů posádky. Havárii podle vyšetřovatelů zavinil riskantní manévr vedení posádky. Několik skupin cestujících z Itálie, Francie a Spojených států podalo žalobu na italskou společnost Costa Crociere.

Za potopení lodi, kvůli kterému jako nejmladší zahynula pětiletá dívenka, se kapitán omluvil. „Když se stane nějaká nehoda, není identifikována pouze loď či společnost (která ji provozuje), ale také její kapitán. Je proto přirozené, abych se omluvil jako zástupce tohoto systému,“ podotkl v rozhovoru v italské televizi.

Schettino zde mimo jiné připustil, že nejednal dostatečně rozhodně, když se loď dostala příliš blízko břehu. „Byla to banální nehoda, při níž selhala komunikace mezi lidskými bytostmi, což způsobilo nedorozumění… Bylo to, jako by vypadl proud v hlavách všech i v přístrojích,“ prohlásil a označil se  za „oběť celého systému“.

Schettino se v minulosti nechal slyšet, že zachránil mnoho lidských životů tím, že poškozenou loď dokázal vmanévrovat blíž ke břehu. Úřady i veřejnost mu ale nejvíce vyčítají, že se po havárii snažil z můstku utéct na pevninu. Do médií unikla nahrávka z radiového přenosu, ve kterém se kapitán dohaduje s velitelem pobřežní stráže. Ten námořníkovi přikazuje, aby se vrátil zpět na palubu a pomohl se záchranou cestujících.

Pozůstalí: Schettino nechápe, že zavinil smrt 32 lidí

Rozhovor vyvolal mezi Italy pobouření. „Vůbec nerozumím tomu, co Schettino říká. To, jak o tragédii mluví, je banální a povrchní,“ řekl podle agentury DPA manžel jedné z obětí lodní katastrofy Elio Vincenzi. „Vypadá to, že vůbec nepochopil, že zavinil smrt 32 lidí,“ prohlásil o Schettinovi. 

Francesco Schettino
Zdroj: ČTK/AP/Alessandro La Rocca

Rozhořčené reakce vyvolala také zpráva o odměně, kterou kapitán za rozhovor údajně dostal, byť televize její výši nepotvrdila. „Je absurdní, že Schettino dostane za rozhovor 50 tisíc eur. Především je třeba si uvědomit, že cestující, jejichž život byl v ohrožení, dostali odškodné jen 14 000 eur,“ řekl Massimiliano Dona z italského svazu pro ochranu spotřebitele.

Vydáno pod