Csatáry čekal na vyšetřovatele, připravil si pro ně poznámky

Budapešť – Nacistický válečný zločinec László Csatáry, kterého maďarské úřady od středy drží v domácím vězení, výslech očekával a dopředu se na něj připravoval. Csatáryho soud v někdejším Československu v roce 1948 odsoudil za válečné zločiny k trestu smrti.

„Nebyl jsem překvapen příchodem vyšetřovatelů, na výslech jsem se připravoval,“ prohlásil 97letý Csatáry. „Měsíce jsem pracoval na poznámkách, aby byly připraveny a mohly se přidat k mé výpovědi,“ uvedl v rozhovoru pro maďarský deník Magyar Hírlap.

Csatáryho tento měsíc objevili britští novináři, krátce poté uprchl, ovšem včera ho pak maďarská policie dopadla a soud mu prozatím nařídil 30denní domácí vězení.  

Csatáry veškerá obvinění odmítá, s vyšetřovateli ale prý spolupracuje. Léta se přitom skrýval v zahraničí. Z Kanady se do Maďarska vrátil v roce 1997 za vlády premiéry Gyuly Horna poté, co dostal ujištění maďarských i slovenských úřadů, že mu nehrozí žádné obvinění. 

Podle Wiesenthalova centra ovšem Csatáry sehrál klíčovou roli při deportaci asi 300 košických Židů na Ukrajinu, kde byli téměř všichni v létě 1941 zabiti. Na jaře 1944, kdy sloužil jako velitel maďarské policie v košickém ghettu, se podílel na deportaci více než 15 tisíc Židů do Osvětimi.