Střelec z Denveru uslyší obžalobu koncem července

Denver - Před soudem v Denveru v americkém státě Colorado se objevil čtyřiadvacetiletý James Holmes, který v pátek v kině na denverském předměstí postřílel 12 lidí a skoro 60 zranil. Měl vlasy obarvené na červeno, jednání sledoval s nepřítomným pohledem. Soud rozhodl, že oficiální žaloba bude proti němu vznesena 30. července. Podle coloradské žalobkyně by mohl za své činy dostat až trest smrti. Vlastní proces zřejmě nezačne dřív než za rok. Ze třiceti zraněných, kteří zůstali hospitalizováni, je pět nadále v kritickém stavu. Policie stále hledá motivy jeho činu.

Čtyřiadvacetiletý Holmes se dnes poprvé objevil u soudu, slyšení bylo ale jen předběžné. Formální žalobu si Holmes vyslechne 30. července, rozhodl dnes soudce. Střelec dostal přiděleného obhájce ex offo. Žalobkyně Carol Chambersová po jednání soudu uvedla, že jde o složitý případ a že zahájení procesu lze očekávat nejdřív za rok.

Žalobkyně rovněž sdělila, že její kancelář zvažuje, zda navrhnout pro Holmese trest smrti. Rozhodne se po konzultaci s rodinami obětí. Potrvá to prý několik měsíců.

Když se dnes Holmes objevil u soudu, potvrdily se zprávy, že si nabarvil vlasy na červeno - údajně proto, že se stylizoval do postavy Jokera, který je v komiksech a filmech o Batmanovi jeho hlavním protivníkem. Holmes měl na sobě u soudu vězeňské oblečení, líčení sledoval s nepřítomným pohledem. Místy působil dojmem, že každou chvíli usne. Nepromluvil jediné slovo, vedle něj seděla obhájkyně.

Střelec čekal na přelíčení ve vazbě na samotce. Vyšetřovatelé teď vyhodnocují předměty z jeho bytu - masakr v kině měl podle nich pečlivě naplánovaný. Doma měl víc než třicet podomácku vyrobených náloží. Co čtyřiadvacetiletého Jamese Holmese k útoku vedlo, zatím policie zjišťuje. Podle sousedů působil normálně a nikomu nepřišel podezřelý.

Holmes od začátku s policií nespolupracuje, neodpovídá na otázky, co ho přimělo střílet. „Proto jsme povolali analytiky chování z FBI. Ti to všechno dokážou rozebrat,“ přibližuje policejní šéf z Aurory Daniel Oates. 

Holmes se chtěl přihlásit na střelnici, majiteli se ale zdál podezřelý

Odhalují se další podrobnosti, které předcházely Holmesově střelbě. Koncem června se chtěl zlepšit ve střelbě. Majitel střelnice jeho přihlášku přijal. Pak ale na mladíkově záznamníku slyšel podivný nesrozumitelný vzkaz a členství mu zamítl. „Děkuju bohu, že jsme s ním neměli nic do činění. Že nezavolal, že už se neukázal,“ říká majitel střelnice Glenn Rotkovich.

Denver mezitím uctil oběti pátečního masakru. K obloze se vzneslo 12 fialových balónků. Za každou z nich jeden. Mezi oběťmi jsou váleční veteráni, sportovní komentátorka nebo šestiletá dívka. Veronica šla na půlnoční premiéru s těhotnou matkou. Tu útočník střelil do břicha. Zůstává paralyzovaná, ale nenarozené dítě přežilo. O smrti své dcery se dozvěděla teprve včera.

Americký Denver po Holmsově činu truchlí a s ním i prezident Obama - do Colorada dorazil, aby uctil památku obětí páteční střelby v tamním kině. Obama řekl rodinám obětí, že na ně myslí „celá Amerika a velká část světa“. „Všichni chápeme, jaké by to bylo, kdybychom o někoho přišli takovýmto způsobem,“ dodal. Pochválil rovněž odvahu a nasazení těch, kteří pomohli zraněným.