Záplavy v Pekingu – selhal odvodňovací systém?

Peking – Už 95 lidí zemřelo v Číně kvůli prudkým přívalovým dešťům a následným náhlým záplavám, 45 lidí se stále pohřešuje. Kvůli povodním muselo opustit domovy 600 tisíc lidí. Ze záplav se vzpamatovává i Peking, velká voda si tady vyžádala 37 obětí. Lidé se začínají ptát, zde neselhal odtokový systém.

V Pekingu se po záplavách nejhorších za posledních 60 let začínají ozývat otázky, zda rychlá snaha Pekingu o modernizaci nepřichází na úkor základní infrastruktury, jako je odtokový systém. Obyvatelé Pekingu zaplavili internet fotografiemi potopených aut na zaplavených silnicích, městských autobusů, v nichž voda sahala cestujícím po kolena, i vodopádů vody valících se z nadjezdů. 

Metropole napumpovala miliardy dolarů do modernizace, před olympiádou vzniklo druhé největší letiště na světě, nové trasy metra a blýskající se mrakodrapy. Jenže teď to vypadá, že se zanedbaly základní parametry pro odvodňovací systém.

„Jestli se v Pekingu, hlavním městě země, mohl strhnout takovýhle chaos, pak problémy s infrastrukturou na mnoha jiných místech mohou být jedině horší,“ uvedl dnes v komentáři státní list Global Times. „Pokud jde o odvodňovací systémy, zaostává Čína o celá desetiletí za rozvinutými společnostmi,“ dodal.

Kvůli vydatným dešťům málem skončila neštěstím cesta čínských svatebčanů na obřad. Dvě auta ze svatební kolony totiž spadla do desetimetrové průrvy - poté, co voda podemlela silniční most, po kterém jela. Pasažéry pak začal unášet proud vody, podařilo se jim ale doplavat na břeh. Z druhého auta vysvobodili lehce zraněného řidiče záchranáři.

Auta svatebčanů se zřítila do vody (zdroj: ČT24)