Asadova vláda padne za několik měsíců nebo let

Damašek - Pád vlády syrského prezidenta Bašára Asada je podle velitele pozorovatelské mise OSN v Sýrii Roberta Mooda otázkou času. V dohledné době je ale podle něj režim pravděpodobně v bezpečí, protože má vojenský potenciál k zadržování povstalců. Padnout by Asadova vláda mohla za několik měsíců nebo i let. Dnes přitom zběhla do Turecka poslankyně syrského parlamentu. Je prvním zákonodárcem nedávno zvoleného parlamentu, který opustil režim prezidenta Asada. Ichlás Badávíová zastupovala provincii Halab. Její hlavní město armáda ostřeluje už osmý den. Podle opozičních aktivistů se připravuje na ofenzivu. Podle nejnovějších zpráv zajali opoziční bojovníci stovku vládních vojáků a příslušníků provládních milicí.

„Podle mého názoru je jen otázkou času, než padne režim, který proti civilnímu obyvatelstvu používá tak velkou vojenskou sílu a nepřiměřené násilí,“ prohlásil norský generál. Pokaždé, když je někde zabito 15 lidí, „se mobilizuje 500 dalších sympatizantů, z nichž přibližně stovka jsou bojovníci“, řekl Mood, který byl donedávna šéfem pozorovatelské mise OSN v Sýrii. Původně 90denní mandát mise byl 20. července prodloužen o dalších 30 dnů. Mood poté odjel ze Sýrie, kde ho vystřídal generálporučík Babacar Gaye.

Asadův režim dnes opustila poslankyně z provincie Halab. „Překročila jsem syrskou hranici s Tureckem a zběhla od tohoto tyranského režimu. Kvůli represím a nespoutanému mučení národa,“ řekla televizi Sky News Arabia Badávíová. Politička přitom zastupovala provincii Halab. 

Povstalci tvrdí, že ovládají zhruba polovinu 2,5milionového Halabu. Čekají ofenzivu. Mohla by podle syrských bezpečnostních zdrojů přijít ještě dnes nebo v sobotu. Armáda k městu údajně stahuje posily od hranic s Tureckem, z Hamá, a dokonce z Damašku. „Režim shromažďuje jednotky a tanky na přístupových cestách k Halabu. Zatím to vypadá, že se spokojuje s bombardováním města,“ tvrdí jeden z aktivistů. 

USA varují před masakrem v Halabu

USA a Velká Británie vyjádřily hluboké obavy z dalšího vládního masakru a humanitární katastrofy v Halabu. „Máme obavy, že v Halabu dojde k masakru, a to je to, na co se režim podle všeho připravuje,“ prohlásila mluvčí ministerstva zahraničí Spojených států. Polsko dnes z bezpečnostních důvodů na „neurčitou dobu“ zavřelo svou ambasádu v Damašku, včetně sekce zastupující zájmy USA, a evakuovalo ze země všechny diplomaty. Za „absolutně nepřijatelnou eskalaci“ konfliktu v Sýrii označil připravovanou ofenzivu vládních sil na Halab britský ministr zahraničí William Hague. Část svých pracovníků se rozhodl stáhnout do bezpečí také Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). V Damašku má kolem 150 lidí, většina z nich bude na přechodnou dobu přemístěna do Bejrútu.

Halab je obchodní a průmyslové srdce Sýrie. Podle Spojených států poslední vývoj ukazuje na vážnou eskalaci konfliktu. Američané do něj nehodlají vstoupit. Agentura Reuters ale uvedla, že už teď opozici dodávají komunikační zařízení a zdravotnický materiál. 

Halab může čekat podobný scénář, jaký v posledních týdnech zažil Damašek. Povstalci sice ovládli několik čtvrtí, armáda je ale většinou vytlačila a rebelové znovu sáhli k partyzánské válce. Umírali civilisté, několik tisíc jich tuhé boje vyhnaly z domovů.

K Halabu posílá armáda posily (zdroj: ČT24)
Vydáno pod