Ukrajinský parlament sporný jazykový zákon nezrušil

Kyjev - Ukrajinští poslanci dnes odmítli zrušit kontroverzní jazykový zákon, který má ve velké části země povýšit ruštinu na druhý oficiální jazyk. Opozice se neúspěšně snažila prosadit čtyři návrhy k odvolání této právní úpravy, kterou podle kritiků neústavně prosadila vládní Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče ve snaze nasbírat politické body v převážně rusky hovořící východní části země. Parlament zároveň hlasoval proti rezignaci svého předsedy Volodymyra Lytvyna, který zablokoval zákon tím, že ho odmítá podepsat; na protest proti němu podal rezignaci už 4. července.

Vstup zákona v platnost vyžaduje také podpis prezidenta Viktora Janukovyče. Ten se k němu zatím nevyjádřil. Pokud by ho nemohl podepsat, utržila by jeho popularita ve východní části Ukrajiny, kde má svoji voličskou základnu, velkou ránu.

Jazykový zákon je velkým tématem na Ukrajině, kde jediným oficiálním jazykem je dosud jen ukrajinština, kterou se hovoří převážně v západní části země. Podle nového zákona by se ruština stala dalším oficiálním jazykem v převážně rusky hovořících oblastech na průmyslovém východě země a v jižních regionech, jako je Krym, kde má základnu ruská černomořská flotila.

Zákon byl přijat 3. července a vyvolal šarvátky v parlamentu a masové protesty v ulicích měst. Bude zřejmě také jedním z hlavních témat říjnových parlamentních voleb, kdy se bude snažit Janukovyčova Strana regionů udržet většinu navzdory nepopulární daňové a důchodové politice.