Panetta prozatím vyloučil útok na Írán

Tel Aviv – Americký ministr obrany Leon Panetta vyloučil během návštěvy Izraele, že by Spojené státy nyní vojensky zasáhly proti íránským jaderným zařízením. Dodal ale, že pro Spojené státy je prioritou zajistit pro Izrael a jeho obyvatele bezpečnost „pevnou jako skála“. Musí se ale nejdřív vynaložit veškeré diplomatické úsilí.

Íránský jaderný program je tématem jednání amerického ministra obrany Leona Panetty s izraelskými představiteli. Panetta nyní vyloučil možnost vojenského zásahu v Íránu. „Musíme napřed vynaložit veškeré diplomatické úsilí“, než by se sáhlo k vojenskému zásahu, prohlásil. 

Nicméně pro Spojené státy je nadále prioritou zabránit Íránu v úsilí získat jadernou zbraň.    „Prezident Barack Obama dal jasně na vědomí, že zabránit Íránu v získání jaderné zbraně je prioritou národní bezpečnosti USA a všechny možnosti zůstávají otevřené,“ řekl také americký ministr. Pokud budou pokračovat v programu jaderných zbraní, jsme připraveni zajistit, aby se to nestalo, poznamenal. „Není to o kontrole. Je to o tom, dát velmi jasně najevo, že nikdy nebudou schopni získat jadernou zbraň,“ zdůraznil Panetta na adresu Íránců.

Leon Panetta v Izraeli:

„Naše země mají silné pouto. Nejen přátelské, ale i v oblasti bezpečnosti. Pracujeme společně na tom, abychom měli nejsilnější obranu a dokázali ochránit obě naše země.“   

A obavy z íránského jaderného programu má především Izrael. Už před cestou Panetta řekl, že respektuje právo Izraele rozhodovat se v otázkách obrany samostatně. Izrael se nicméně podle něj ještě k tomuto útoku nerozhodl a ministr očekává, že izraelští politici podpoří mezinárodní kampaň, která má Írán přimět ke spolupráci pomocí sankcí a diplomatického tlaku. 

Jenže izraelský ministr obrany Ehud Barak nevěří, že by se Írán svého programu vzdal. Takovou možnost označil za „mimořádně chabou“. „Írán chce zničit Izrael a to nepřipustíme. Záležitosti, které se dotýkají našeho osudu, naší existence, nepřenecháváme jiným, a to ani svým nejlepším přátelům,“ řekl v předvečer Panettovy návštěvy premiér Benjamin Netanjahu.

Americký Kongres ve středu schválil nový balíček sankcí proti Íránu. Jejich cílem je potrestat banky, pojišťovny a přepravní společnosti, které pomáhají prodávat íránskou ropu.