Kritika homosexuálů dala kuřecím restauracím vydělat

Atlanta – Rekordní tržby si svým nelichotivým výrokem o manželství osob stejného pohlaví vysloužil generální ředitel sítě občerstvení Chick-fil-A. Dan Cathy řekl, že podporuje „biblické pojetí rodiny“ a že stoupenci manželských svazků homosexuálů jsou „arogantní“. Za svá slova se sice dostal pod palbu kritiky, bývalí republikánští prezidentští kandidáti Mike Huckabee a Rick Santorum ale vzkázali lidem, že pokud chtějí dát najevo, že s Cathym v otázce tradičních hodnot souhlasí, měli by si ve středu dát jídlo u Chick-fil-A. Zájem jedlíků byl obrovský.

Zatímco někteří zákazníci ve středu přišli do Chick-fil-A proto, že jim tam chutná, jiní vyslyšeli výzvu republikánských politiků a přišli podpořit Cathyho. „Nevěřím na manželství osob stejného pohlaví. Myslím si, že je to špatné,“ řekla jistá žena ze Severní Karolíny.

Restaurace Chick-fil-A působí na 1 600 místech hlavně na jihu USA. Proslavily je kuřecí sendviče, hranolky ve tvaru mřížky, stejně jako to, že mají v neděli zavřeno.

Stoupenci manželství osob stejného pohlaví naopak usilují o bojkot restaurací. Homosexuálové a lesby chtějí v pátek v těchto občerstveních uspořádat líbací akci. Ani u Chick-fil-A ale s šéfovými názory všichni nesouhlasí. Hlavní manažer jediné pobočky ve státu New Hampshire se během současných sporů rozhodl sponzorovat srpnový průvod gayů.

Vydáno pod