Ozbrojenci opět stříleli na Sinaji

Aríša - Skupina ozbrojených mužů střílela na egyptském poloostrově Sinaj blízko hranic s Izraelem. Nikdo nebyl zraněný. Před týdnem útočníci napadli egyptskou hraniční stráž a armáda odpověděla bombardováním povstalců. Letoviska na Sinaji jsou přitom vyhledávaným cílem turistů, včetně Čechů.

Skupina ozbrojenců dnes na Sinajském poloostrově údajně zaútočila na mírové jednotky v oblasti egyptsko-izraelské hranice. Při útoku nebyl nikdo zraněn. Zástupkyně mezinárodní mírové mise nicméně později popřela informace, že by se terčem útoku stali její příslušníci. „Na nás nikdo nestřílel,“ řekla Kathleen Rileyová. „Na kontrolní bod egyptské armády někdo střílel, my jsme střely slyšeli, ale na naše lidi nikdo rozhodně neútočil,“ dodala Rileyová.

„Pořád platí situace, která na Sinaji vznikla zhruba před rokem a půl, kdy se s pádem režimu Husního Mubaraka z velké části rozpadl i egyptský bezpečnostní aparát a na Sinaji je to znát asi nejvíce. Mobilizovalo to místní odpůrce centrální egyptské vlády, plus to napomohlo ozbrojeným skupinám, které zjistily, že je snazší útočit na Izrael právě z Egypta a nikoliv z pásma Gazy,“ přiblížil situaci na Sinajském poloostrově zpravodaj ČRo Břetislav Tureček. 

Dnešní incident se odehrál ve střední části Sinaje jen několik dnů poté, co tam egyptská armáda zahájila operaci proti údajným islámským radikálům. Ti minulou neděli na egyptsko-izraelské hranici zabili 16 členů pohraniční stráže. 

Egypt ve čtvrtek vyslal na sever Sinaje stovky vojáků a ozbrojených vozidel, aby se vypořádali s ozbrojenci v příhraniční oblasti. Dvacítka údajných teroristů při tom přišla o život. Egyptská armáda také v pátek na Sinaji zadržela šestici lidí považovaných za teroristy. Tři z nich byli ale později propuštěni.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)