Za vraždou Palmeho měl stát švédský podnikatel

Stockholm - Nedávno zesnulá britsko-americká miliardářka Eva Rausingová tvrdila, že znala jméno vraha bývalého švédského premiéra Olofa Palmeho. Podle švédských médií to vyplývá z její elektronické pošty. Palme byl zastřelen, když šel večer 28. února 1986 s chotí z kina. Od té doby podezření padlo mimo jiné na kurdské separatisty, na obchodníky se zbraněmi, na CIA či na tajnou službu bývalé Jugoslávie. Švédský deník Aftonbladet nyní uvedl, že v e-mailech švédskému novináři Gunnaru Wallovi Rausingová tvrdila, že Palmeho vraždu si objednal jistý švédský podnikatel.

Dosud neobjasněná vražda švédského politika z roku 1986 se opět dostala na první stránky švédských novin, které otiskly výňatky z e-mailů Rausingové. Ta před svou smrtí uvedla, že ví, kdo stál za Palmeho zavražděním. 
    
Wall, jenž o Palmově vraždě napsal dvě knihy, e-maily poskytl švédským médiím. Odmítl ale prozradit jméno podezřelého. Rausingová napsala, že jméno má od svého muže, jednoho z nejbohatších lidí v Británii Hanse Rausinga, dědice jmění švédské společnosti Tetra Pak.

Olof Palme
Zdroj: ČT24

Podle Walla státní zástupkyně pověřená vyšetřováním Palmeho vraždy Kerstin Skarpová minulý týden o nových skutečnostech hovořila s policisty. Výsledek setkání je však tajný. Skarpová potvrdila, že Rausingová vyšetřovatele kontaktovala a že švédské úřady dostaly příslušné informace od britských orgánů.

Pitva ukázala, že osmačtyřicetiletá Rausingová, která se dlouhodobě potýkala s drogovou závislostí, před smrtí brala kokain. Policisté v červenci nalezli její tělo v pokročilém stadiu rozkladu v londýnském přepychovém domě manželů. Rausing byl počátkem srpna odsouzen k deseti měsícům vězení s dvouletým odkladem za to, že "bránil zákonnému a slušnému pohřbu Evy Rausingové".

Vydáno pod