Japonsko koupilo sporné ostrovy, Čína vyslala dvě lodě

Peking – Čína vyslala dvě hlídkové lodě k ostrovům, o které se pře s Japonskem. Vláda v Tokiu totiž oznámila, že území koupila od japonské rodiny, jíž od sedmdesátých let patřilo. Čínská armáda Japonsko varovala, že si hraje s ohněm. Peking je prý ve sporu připraven podniknout další kroky. Neobydlené souostroví ve Východočínském moři (v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü) leží v blízkosti důležitých námořních tras a jsou pod ním ložiska ropy a zemního plynu.

Podle Pekingu má vyslání hlídkových lodí „potvrdit svrchovanost Číny“. Plavidla nepatří vojenskému námořnictvu, ale úřadu pro správu moří a oceánu (SOA), který spadá pod ministerstvo půdy a přírodního bohatství. Podle agentury AP je úřad polovojenskou institucí, jejíž plavidla jsou často lehce ozbrojena.

Peking v pondělí Japonsko varoval před blíže neupřesněnými důsledky, pokud Tokio ostrůvky od soukromých majitelů koupí, což se dnes stalo. Čínský premiér Wen Ťia-pao v pondělí upozornil, že se Peking ve sporu o ostrovy nikdy nevzdá ani centimetru čtverečního. „Koupě ostrovů ze strany Japonska je nelegální a neplatná,“ zdůraznil podle čínské televize CCTV čínský prezident Chu Ťin-tchao japonskému premiérovi Jošihiku Nodovi při schůzce na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v neděli ve Vladivostoku. „Čína bude neochvějně hájit svou suverenitu. Japonsko si musí uvědomit vážnost situace a nesmí učinit chybné rozhodnutí,“ dodal. 

Neobydlené ostrovy jsou už dlouho problematickým bodem japonsko-čínských vztahů. Napětí kolem souostroví přiživila v půli srpna skupina čínských aktivistů, kteří tam přistáli s rybářským člunem a vztyčili na jednom z ostrovů čínskou vlajku. Na akci následně odpověděla obdobným činem desítka japonských nacionalistů, kteří se na souostroví vylodili s japonskou vlajkou. To vyvolalo v Číně protesty. Kromě Číny a Japonska vznáší nároky na ostrovy také Tchaj-wan. Skalnatá země není obydlená, ale vody, které ji obklopují, jsou velmi bohaté na ryby a v oblasti jsou zřejmě značné zásoby zemního plynu. Japonsko za druhé světové války okupovalo velkou část Číny a kolonizovalo Korejský poloostrov. Tato skutečnost vyústila v územní spory, které se nevyřešily ani sedm desetiletí po skončení válečného konfliktu a kalí vztahy mezi sousedními zeměmi.

Japonsko ostrovy kupuje

„Během ministerské schůzky jsme se dohodli, že se staneme vlastníky tří ostrovů v souostroví Senkaku co nejdříve to bude možné a budeme nad nimi mírově a stabilně udržovat kontrolu,“ řekl v pondělí mluvčí japonské vlády Osamu Fudžimura. Vláda podle něj v pátek uzavřela předběžnou dohodu o koupi tří z pěti hlavních ostrovů souostroví s dosavadními majiteli ostrovů, rodinou Kuriharových, cenu ale prozradit odmítl. Podle japonského tisku částka dosáhla 2,05 miliardy jenů (asi 520 milionů korun).

„Jedná se pouze o to, že se vlastnictví této půdy, která je součástí japonského území, přesune z jednoho (soukromého) majitele do rukou státu. Nemělo by to způsobit žádné problémy s jinými zeměmi,“ prohlásil Fudžimura. „Nepřejeme si, aby otázka ostrovů Senkaku ovlivňovala čínsko-japonské vztahy. Je důležité vyvarovat se nedorozumění a nečekaného vývoje, proto jsme prostřednictvím diplomatických kanálů o této záležitosti s Čínou jednali,“ dodal.