Proč je Sandy superbouře?

New York - Hurikán Sandy už zeslábl na posttropickou cyklonu a podle meteorologa Michala Žáka bude dál slábnout. I tak ale superbouře Sandy za sebou nechává ničivou spoušť. Nejméně 16 lidí zemřelo, další desítky se pohřešují. Bez proudu je skoro 7 milionů lidí. Dolní Manhattan je z velké části pod vodou. V pohotovosti je také nejstarší americká jaderná elektrárna v New Jersey. Kvůli stoupající hladině moře tam zastavili jeden ze dvou reaktorů.

Odborníci vysvětlují, proč se dá nazvat Sandy superbouří. Je to hned ze dvou důvodů. Za prvé si „vybrala“ velmi neobvyklou cestu. Zatímco většina takových bouří se drží při pobřeží a nakonec se stočí zpátky na oceán, Sandy nabrala přesně opačný směr a vydala se od pobřeží kolmo do vnitrozemí. To způsobilo, že v jednu chvíli udeřil na pobřeží od New Jersey až po Cape Cod velmi silný vítr, který způsobil vysoké příbojové vlny.    

„Ničivost je způsobená silným větrem, který žene mořskou vodu na pobřeží, vede to k vysokým příbojovým vlnám,“ potvrdil meteorolog Michal Žák. K tomu navíc podle něj přispěl i fakt, že byl úplněk, který ještě zesílil příliv. 

Studio 6 k hurikánu Sandy (zdroj: ČT24)

Za druhé - sama Sandy má dvě části, které zasáhly ničivou silou velmi rozsáhlé území. Kromě jádra bouře, které se chová a projevuje jako hurikán, se na jádro navázal i chladný a sušší vzduch z pevniny, což znamená, že se bouře rozšířila až do délky 800 kilometrů. 

I když bouře postupně nad pevninou bude slábnout a od pobřeží se postupně přesune na severozápad, odborníci i tak varují před intenzivními dešti, které by mohly způsobit lokální záplavy. V horských oblastech Západní Virginie jsou už dokonce srážky sněhové. Silný vítr a sněžení by mohly dokonce přerůst až v blizard a podle meteorologů tady hrozí bílá tma. 

Bouře Sandy výrazně komplikuje situaci v letecké dopravě, zrušeno bylo na 15 tisíc letů, včetně spojů s Evropou. Například německé aerolinky zrušily desítky spojů. Letecké společnosti ovšem počítají s tím, že během dneška by postupně mohly linky na východní pobřeží USA obnovovat.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) dělí tropické cyklony podle rychlosti větru do čtyř kategorií:

  • tropická deprese (do 60 kilometrů za hodinu)
  • tropická bouře (62 až 117 kilometrů za hodinu)
  • hurikán (118 až 177 kilometrů za hodinu)
  • významný hurikán (nad 178 kilometrů za hodinu)

Bouře a hurikány patří do atmosférického útvaru označovaného jako tropická cyklona. Ta má podobu obrovského víru s charakteristickým okem ve středu, který vzniká v subtropické oblasti nad oceány (zhruba mezi 5. a 25. stupněm zeměpisné šířky obou polokoulí). Hurikán přináší velmi silný vítr a intenzivní srážky.

Největší škody (za 108 miliard dolarů) způsobil v USA zatím hurikán Katrina v srpnu 2005. Katrina zasáhla Bahamy, Floridu, Louisianu, Alabamu a Mississippi. Zemřelo přes 1 800 lidí, převážně v Lousianě, kde voda z protržených přehrad zaplavila 80 procent New Orleansu.