Na Mekongu vyroste obří elektrárna

Vientiane - Laoská vláda schválila výstavbu gigantické přehrady s elektrárnou na dolním toku řeky Mekong. Projekt kritizují ekologové i okolní země. Obávají se, že vodní dílo ohrozí živobytí milionů lidí, kteří jsou na řece závislí.

Vodní veledílo Xayaburi, které vyjde na 3,5 miliardy dolarů, se už začalo potají budovat. Nyní ale dostalo zelenou od laoské vlády a ve středu se uskuteční oficiální zahajovací ceremoniál. „Po dvou letech příprav oblasti kolem místa stavby vláda uspořádá 7. listopadu slavnostní obřad, po němž budou oficiálně zahájeny práce na přehradě,“ sdělilo dnes laoské ministerstvo energetiky.

Vnitrozemský Laos je jednou z nejchudších zemí jihovýchodní Asie a jeho strategie rozvoje je založena do značné míry na produkci elektrické energie z jejích řek a prodeje této energie sousedním státům. Xayaburi buduje thajská firma a téměř veškerá elektřina již byla také předem prodána do Thajska.

Země ležící po proudu Mekongu, jako Kambodža, Vietnam nebo Thajsko, se ale strachují, že výstavba přehrady výrazně sníží množství ryb v řece a negativně ovlivní životy 60 milionů lidí, kteří spoléhají na Mekong ohledně dopravy, potravy a ekonomiky. Regionální výbor sdružující tyto státy a Laos v květnu 2011 kvůli tomu rozhodl o pozastavení projektu.

Od té doby nicméně Laos mnohokrát ujistil, že v reakci na znepokojení svých sousedů projekt upravil. „Přizpůsobili jsme jisté detaily, abychom uklidnili naše sousedy,“ zopakovalo dnes laoské ministerstvo energetiky. Dokončení je plánováno na rok 2019.

Vodní nádrž by měla vytvořit plochu o rozloze 49 kilometrů čtverečních, její délka má dosahovat 60 až 90 kilometrů. Přehradní hráz bude široká 820 metrů. Kvůli výstavbě přehrady již byly vystěhovány stovky lidí. Předpokládá se rovněž, že projekt negativně ovlivní 229 druhů ryb. Elektrárna má mít kapacitu 1 285 megawattů.