Stane se Portoriko 51. státem USA?

San Juan - Souběžně s prezidentskými volbami Američané volí Sněmovnu reprezentantů a třetinu členů Senátu a po celých Spojených státech se konají desítky referend. Pozornosti médií ale téměř uniká neméně zajímavé hlasování na Portoriku. Zdejší obyvatelé se rozhodují, zda se jejich ostrov stane plnoprávným státem USA.

Za posledních 45 let už čtyřikrát Portorikánci hlasovali, zda se přímo nepřidat k USA. Ještě nikdy ale neprobíhalo takové referendum současně s americkými prezidentskými volbami.

Voliči se rozhodují, zda chtějí změnit vztahy Portorika se Spojenými státy. Pokud na tuto otázku odpoví ANO, vybírají si pak ze tří možností – mohou hlasovat pro to, že se stane Portoriko 51. státem USA, že bude úplně nezávislé, nebo že to bude suverénní volně přidružený stát.

Současný portorikánský guvernér Luis Fortuno je republikán a moc by si přál, aby se Portoriko stalo dalším státem USA. I kdyby ale lidé na Portoriku takový krok schválili, musí ho ještě odsouhlasit Kongres Spojených států.

Portoriko je přidružený stát USA. Leží v Karibském moři. Občané Portorika jsou zároveň občany USA. Protože ale Portoriko není oficiálně státem USA, žádný občan Spojených států, který tady žije, nemůže volit v amerických volbách. Pokud se ale občan Portorika přestěhuje kamkoli jinam, právo volit prezidenta USA a federální parlament automaticky nabývá.