Dva lidé byli uvězněni ve studni 8500 let

Jeruzalém - Izraelští archeologové našli ve staré studni kostry ženy a muže, kteří žili před 8500 lety. Nález z neolitického období vyvolal otázky o způsobu smrti obou lidí. Vědci nevylučují vraždu nebo nějakou rodinnou tragédii.

Ostatky ženy staré 19 let a muže, který byl o něco starší, se našly v údolí Džezreel v rámci archeologického průzkumu, který se provádí kvůli stavbě silnice.

Šéf vykopávek Jotam Tepper řekl, že zatím je jisté pouze to, že když tito dva neznámí spadli nebo byli hozeni do studně, přestali lidé obývající okolí vodu používat. Studna o průměru 1,3 metru byla osm metrů hluboká a patřila k vesnici zemědělců, kteří místo obývali.

Kromě lidských kostí se na dně našly také zbytky zemědělských nástrojů jako pazourkové ostří srpů nebo hroty šípů. Podle Teppera studnu vyhloubili lidé, kteří se jako jedni z prvních obyvatel údolí Džezreel začali věnovat zemědělství.

Ve studni byly také kosti zvířat, dřevěné uhlí a další organický materiál, z něhož chtějí archeologové vyčíst, jaké rostliny tehdy lidé pěstovali a jaká zvířata chovali. „Ta studna je dokladem velké dovednosti v hloubení jam ve skalnatém terénu a také toho, že tehdejší lidé měli dobré znalosti o místní hydrologické a geologické situaci. Díky tomu dokázali ve vápencovém podloží vyhloubit jámy a dostat se až k vodě. Nepochybně se na tom podílela celá komunita a trvalo to dlouho,“ řekl Tepper.

Izrael: 8 500 let staré kostry ve studni (zdroj: ČT24)