Členové „bin Ládinova“ komanda radili s počítačovou hrou

Washington - Sedm členů speciálních jednotek amerického námořnictva, takzvaného Seal Teamu, prozradilo v rámci konzultací k videohře utajované postupy při zásazích. Dospělo k tomu interní vyšetřování. Jeden z provinilců přitom patří ke skupině, která minulý rok zabila Usámu Bin Ládina. Informace přímo z akce prý ale nepoužil. Námořnictvo jim rozeslalo kárné dopisy a snížilo mzdy.

Vojáci se podíleli na vytvoření hry Medal of Honor: Warfighter společnosti Electronic Arts. Výrobce se při propagaci hry pochlubil, že se na její výrobě podíleli členové skutečných komand a hra tak působí maximálně realisticky.

„Nemůžeme tolerovat porušování zásad, kterými se mají řídit příslušníci námořnictva americké armády,“ uvedl kontraadmirál Garry Bonelli. Dodal, že disciplinární opatření vyšle jasný signál všem příslušníkům ozbrojených složek o jejich odpovědnosti.

Informace o příslušnících elitních jednotek Seal se na veřejnost příliš často nedostanou. V poslední době ale byla týmu věnována zvláštní pozornost. Jeho název se tiskne na trička a byl o něm natočen film v souvislosti s dopadením bin Ládina. Jeden z členů této jednotky dokonce vydal knihu s názvem No Easy Day, která popisuje zajetí a smrt bin Ládina trochu jinak než oficiální verze události zveřejněná Pentagonem.