Ukamenovat nebo zastřelit - Taliban navrhuje trest pro nevěrného Petraeuse

Washington – Ústřední zpravodajská služba (CIA) zahájila vlastní předběžné vyšetřování exředitele Davida Petraeuse. Ten před týdnem odstoupil kvůli nemanželskému vztahu s autorkou jeho životopisu Paulou Broadwellovou. Vyšetřování má prověřit, zda byly ohroženy tajné informace. Ty se našly v počítači Broadwellové, ovšem ona i Petraeus popírají, že by byly právě od exšéfa CIA. Petraeus dnes také v americkém Kongresu vypovídal k zářijovému útoku na americký konzulát v Benghází.

O aféru kolem exšéfa CIA se zajímá už i Taliban, proti kterému někdejší americký generál Petraeus bojoval v Afghánistánu. Představitele Talibanu dokonce skandál pobavil. Jeden z nich, činitel v pákistánském Péšávaru dokonce při zmínce o Petraeusovi propukl ve smích. „Je docela normální, že se Američané a lidé ze Západu takhle chovají. Žijí v sexuálně nevázané společnosti, kde si nikdo s takovýmito věcmi nedělá starosti, tak co byste čekali?“ řekl. 

Talibanci dokonce uvažují nad tím, jaký trest by si nevěrný generál zasloužil. Nemohou se shodnout, zda by Američan měl být za nevěru spíš ukamenován, nebo zastřelen „popravčí četou tvořenou příbuznými jeho milenky“. 

Příběh zajímá i filmaře v Hollywoodu. A o práva k případnému filmu se prý strhne rvačka. „Tento skandál vykazuje spoustu prvků, po nichž Hollywood a diváci touží. Skrývání, spiknutí, CIA, vysoce postavené politiky, pletky,“ vyjmenovává hollywoodský producent Chris Armstrong.

Aféru vyšetřuje kromě FBI i samotná CIA. „V CIA neustále vyhodnocujeme svou práci. Jestliže jsou tu nějaká poučení, která bychom si měli vzít z tohoto případu, využijeme je ke svému zlepšení,“ prohlásil ve čtvrtek mluvčí CIA. 

Podle Reuters vyšetřovatelé našli tajné informace v počítači Broadwellové. Bývalý šéf CIA Petraeus ve čtvrtek ale ujistil, že své někdejší milence žádné tajné informace nepředal. To tvrdí i sama Broadwellová. 

Petraeus ujistil, že odstoupil z postu šéfa CIA kvůli milostné aféře. Odmítl přitom spekulace, že by byl za jeho odchodem útok na americký konzulát v Benghází, při kterém zemřel americký velvyslanec. Kvůli útoku v Benghází bude dnes Petraeus za zavřenými dveřmi vypovídat před zákonodárci. Republikáni tvrdí, že Obamova vláda americké diplomaty dostatečně nechránila. 

Do aféry je kromě exšéfa CIA a jeho milenky zapletený i vysoký generál John Allen.

Kdo je kdo v aféře kolem Petraeuse

David Petraeus
Někdejší čtyřhvezdičkový generál a jeden z nejvyšších představitelů americké armády. Dříve velel jednotkám v Iráku a Afgánistánu. V roce 2011 odešel z armády a stal se šéfem CIA.

Paula Broadwellová
Vdaná matka dvou dětí, spolupracovala na vzniku biografie generála Petraeuse, která vyšla loni. Absolventka West Pointu a někdejší vojenská zpravodajská analytička měla v době jeho služby v Afghánistánu ke generálovi výjimečný přístup.

Jill Kelleyová
Kelleyová dostávala výhrůžné e-maily od Broadwellové, která se domnívala, že Kelleyová je její sokyní v boji o Petraeusovu přízeň. Kelleyová to oznámila FBI, kvůli tomu se přišlo na aféru šéfa CIA.

John Allen
Velitel jednotek v Afghánistánu a generál námořnictva psal dlouhé milostné dopisy Jill Kelleyové. Kvůli tomu teď čelí vyšetřování. On popírá, že by se dopustil nějak nevhodného chování.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Petraeus vypovídal v Kongresu o útoku v Benghází

Petraeus dnes v americkém Kongresu vypovídal k zářijovému útoku na americký konzulát v Benghází, při němž zahynuli čtyři Američané, včetně velvyslance v Libyi. Atentát se stal jedním z témat před nedávnými prezidentskými volbami. Republikáni kritizovali postup vlády během útoku i oficiální informování o něm. Administrativa prezidenta Baracka Obamy v prvních dnech po útoku uváděla, že jde o spontánní reakci na americký protimuslimský film.

Bývalý šéf CIA dnes vyslovil přesvědčení, že se americká administrativa s okolnostmi útoku manipulovat nesnažila a že se na atentátu podíleli teroristé ze skupin s vazbami na al-Káidu. Veřejnost podle něj ale dostala předem upravenou informaci o spontánním útoku demonstrantů - aby pravdivá formulace nevyplašila podezřelé skupiny.

Petraeus dnes uvedl, že neví, kdo nahradil zmínky o teroristech uvedené v prvním hodnocení CIA výrazem „extremisté“. Řekl, že na konečné verzi, kterou vláda předložila veřejnosti, se podílelo několik federálních agentur. Podle demokratických poslanců ale tyto změny nesledovaly žádný politický cíl. „Generál zdůraznil, že změny nesouvisely s žádnými politickými důvody během předvolební kampaně,“ řekl demokratický kongresman Adam Schiff. „Zcela takovou myšlenku odmítl.“

Republikáni byli vůči vládě přesto nadále kritičtí. Petraeusova výpověď „jasně ukázala, že bezpečnostní opatření nebyla dostatečná přes (…) přibývající informace o tom, že tato oblast Benghází byla nebezpečná“, řekl senátor Marco Rubio. Petraeus se prý ve výpovědi ve výborech nezmínil o své aféře, která ho stála místo v čele CIA. Pouze na dotaz, zda nějak ovlivní jeho výpověď ve výborech, odpověděl, že ne.

Vchod do budovy Kongresu USA
Zdroj: Cliff Owen/ČTK/AP