Turecko chce zastrašit Sýrii raketami Patriot

Brusel - Turecko požádalo NATO o poskytnutí protileteckých raket Patriot, které chce nechat rozmístit poblíž syrských hranic. O turecké žádosti informoval generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Rakety mají zabránit syrskému raketovému ostřelování tureckého území.

V prohlášení turecká vláda uvádí, že o střely požádala vzhledem k „rizikům vyplývajícím z pokračující krize v Sýrii“. Turecko ve své žádosti také zdůraznilo, že nasazení patriotů bude „čistě obranné“ a nemá sloužit ke zřízení bezletové zóny.

Rasmussen na Twitteru ujistil, že „spojenci se tím budou bezodkladně zabývat“. „Nyní je na jednotlivých státech NATO, které patrioty disponují - tedy na Německu, Nizozemsku a USA - aby se rozhodly, zda je pro nasazení v Turecku poskytnou a na jak dlouho,“ prohlásil šéf aliance.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle už německému velvyslanci v Turecku řekl, aby na žádost odpověděl pozitivně. Podle Westerwelleho by bylo „vážnou chybou, kdybychom odmítli obrannou podporu členské zemi NATO v okamžiku, kdy tato členská země cítí, že je vystavena útokům zpoza hranic“.