Pussy Riot skončila na samotce, bojí se ostatních vězeňkyň

Moskva – Vězení není pro odsouzenou punkerku ze skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinovou žádný med. Podle vedení trestanecké kolonie, kde si odpykává dvouletý trest, je její soužití s ostatními vězeňkyněmi konfliktní a provází ho „napjaté vztahy“. Aljochinová tak sama požádala o umístění na samotku, bojí se totiž o svou bezpečnost.

Podle věznice sama Aljochinová písemně požádala vedení, aby byla přemístěna na samotku. Pohádala se totiž dost ostře se spoluvězeňkyněmi kvůli názorům na náboženství. Ostatní ženy dokonce pohrozily Aljochinové fyzickým napadením. Žena tak skončila na samotce, mimo ni se bude po věznici pohybovat vždy za doprovodu stráže. 

Aljochinová si v kolonii v Permské oblasti několik stovek kilometrů východně od Moskvy odpykává dvouletý trest. 

Soud ji spolu s jejími dvěma kolegyněmi potrestal za výtržnosti v chrámu Krista Spasitele v únoru 2012 do vězení. Skupina v kostele zazpívala punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina, kterou chtěla poukázat na propojenost pravoslavné církve s Kremlem. Do vězení nakonec nastoupily jen Aljochinová s Naděždou Tolokonnikovovou, třetí členka Jekatěrina Samucevičová dostala dvouletou podmínku.