Moskva bojuje se sněhem, Britové se chystají na ledové počasí

Moskva - V Moskvě už druhý den sněží a město se ponořilo do bílé tmy. Doprava na hlavních tepnách stojí, přestože desítky fréz křižují městem už prakticky 48 hodin. Od středy napadlo přes 20 centimetrů sněhu, do soboty Moskvany čeká nejméně dvojnásobek. Nejen Rusy trápí zima, i Britové si musejí pomalu zvykat na klesající teplotu – čeká je podle odhadů nejchladnější zima za posledních 100 let.

Kalamitou v Moskvě začala zimní sezona. Meteorologové varují před silným větrem a hlavně náledím, protože teploty se pohybují kolem nuly. Komunální služby se snaží udržet průjezdnost alespoň hlavních městských bulvárů, ze střech shazují čety záchranářů a hasičů metráky sněhu.

Silné sněžení dnes postihlo i řadu sibiřských měst, zejména Novosibirsk. Podle místních synoptiků tam ve středu a dnes napadlo rekordní množství srážek za posledních sto let.

The Daily Telegraph: Británie se chystá na nejchladnější zimu za 100 let

V noci na pátek budou teploty v Británii podle předpovědí klesat až k pěti stupňům pod nulou. Protože voda z dešťů a záplav na mnoha místech stále zůstává na silnicích, může se na nich vytvořit led, kvůli němuž může být část z nich neprůjezdná. Očekávané sněžení může podle britských úřadů způsobit také chaos v železniční dopravě.

Krušný konec tohoto týdne bude ovšem pro Brity pouze začátkem těžké zimy. Meteorologové předpovídají, že v prosinci a lednu mohou teploty v zemi klesat až k minus 20 stupňům.