Slovensko neuznává Kosovo, to má přitom vydat drogového mafiána

Bratislava – Slovensko očekává, že Kosovo v nejbližších dnech vydá šéfa drogové mafie Bakiho Sadikiho, který je na Slovensku odsouzen za pašování heroinu na 22 let. Na Sadikiho byl vydán mezinárodní zatykač, na základě toho byl v říjnu v Kosovu zatčen. Slovenské žádosti o vydání už vyhověl kosovský soud první instance. Verdikt ovšem musí potvrdit ještě kosovský nejvyšší soud i vláda. Slovenská diplomacie tvrdí, že jde už pouze o formalitu. Slovensko přitom dosud neuznává Kosovo jako samostatný stát. Píše o tom server pravda.sk.

Baki Sadiki, který má slovenské občanství, je hlavou albánského drogového gangu, jenž na Slovensko pašoval z Turecka desítky kilogramů drog. Za to ho loni v nepřítomnosti slovenský soud odsoudil na 22 let, jeho dva komplice pak na 15 let. Jenže přes rok Sadiki unikal spravedlnosti, až letos v říjnu ho na základě mezinárodního zatykače zadrželi v Kosovu. 

Včera kosovský soud první instance rozhodl o jeho vydání na Slovensko. Do konce týdne by pak měl o případu rozhodovat i nejvyšší soud Kosova. Končené rozhodnutí o vydání pak musí stvrdit ještě kosovský ministr spravedlnosti. 

Slovenská vláda je přitom přesvědčená, že Kosovo vydání drogového mafiána odsouhlasí, a ten si tak svůj 22letý trest odpyká na Slovensku. „Očekává se, že kosovská administrativa zohlední rozhodnutí soudu a Baki Sadiki bude v dohledné době vydaný slovenským orgánům,“ stojí v prohlášení slovenského ministerstva zahraničí. 

Jenže slovenští právníci upozorňují na to, že vydání drogového bosse by mohl zkomplikovat fakt, že Slovensko dosud oficiálně neuznalo samostatné Kosovo. 

Miroslav Slašťan z Fakulty práva Panevropské vysoké školy si myslí, že pokud Slovensko bude respektovat rozhodnutí kosovských úřadů, dá se to chápat jako závazek, že by mělo uznat Kosovo jako samostatný stát. „Bude tu zřejmě snaha, aby Slovenská republika uznala Kosovo. Budou se zřejmě snažit poukázat na to, že komunikujeme na úrovni nejvyšších státních orgánů. Pokud by Kosovo nevydalo Sadikiho, de facto by zpochybnilo právoplatný rozsudek slovenského soudu, což by mohlo mít dopad na uzavírání dalších mezinárodních smluv,“ tvrdí Slašťan.