Američané budou platit za týrání vězňů v Iráku

Washington - Americká soukromá firma Engility Holdings se dohodla na vyplacení více než pěti milionů dolarů (98 milionů korun) odškodného 71 Iráčanům vězněným v minulosti v iráckých věznicích spravovaných Američany v letech 2003 až 2007. Jedná se hlavně o vězně z nechvalně proslulé věznice v Abú Ghrajbu. Jde o první případ finančního vyrovnání vůči bývalým iráckým vězňům. Další firma CACI má stanout před soudem v létě.

Virginská společnost Engility, která se přejmenovala z původního názvu L-3 Services, poskytovala za invaze do Iráku americké armádě tlumočníky. V roce 2006 jich měla v Iráku přes 6 000 a hodnota jejího ročního kontraktu činila 450 milionů dolarů.

„Soukromé firmy najaté armádou hrály v případech nejtěžšího týrání v Abú Ghrajbu závažnou, často však pomíjenou roli. Těší nás, že toto vyrovnání přiznává odpovědnost těchto firem a poskytuje obětem určitou spravedlnost,“ řekl právník vězňů Baher Azmy.

Na americkou vládu se vztahuje imunita proti stíhání za činy spáchané armádou ve válečné zóně. Soudy se zatím neshodly, zda se stejná imunita vztahuje také na najaté soukromé firmy. Dohoda s Engility je zatím první úspěch právníků hájících irácké vězně.

Bývalí vězni se obrátili na soud v Marylandu v roce 2008 s obviněním, že zaměstnanci L-3 Services se podíleli na mučení a týrání v celém Iráku. Jeden z vězňů tvrdil, že byl vystaven inscenované popravě, při níž mu mučitelé přiložili pistoli ke spánku a stiskli spoušť. S dalším prý tloukli o zeď, dokud neztratil vědomí. Jiného svlékli donaha, zakryli mu hlavu a přivázali ho za nohy i ruce a hrozili znásilněním. Jeden z vězňů byl prý přinucen vypít tolik vody, že začal zvracet krev. Vězni byli znásilňováni a po delší čas biti.

Týrání vězňů v Abú Ghrajb
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Poměry byly zřejmě vůbec nejhorší v Abú Ghrajbu. Na veřejnost se roku 2004 dostaly fotografie dokládající týrání - nejznámější z nich je pyramida z těl nahých vězňů. Vláda tehdejšího prezidenta George Bushe hovořila o odporných praktikách, někteří z demokratů požadovali rezignaci tehdejšího ministra obrany Donalda Rumsfelda. Ten tehdy prohlásil, že našel způsob, jak poškozené osoby odškodnit, ale armáda zatím neuvedla jediný případ finančního vyrovnání vlády s vězni z Abú Ghrajbu.

Z týrání v Abú Ghrajbu bylo usvědčeno 11 vojáků, avšak vyvázli většinou s tresty několika let vězení.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)