Zemřel místo Roosevelta: „Jsem rád, že jsem to byl já, ne Vy, pane prezidente“

Chicago - „Uslyšel jsem ránu, výstřel, pak několik dalších,“ popisoval americký prezident Franklin D. Roosevelt situaci, která se odehrála těsně před jeho očima, a dodal: „Ohlédl jsem se a viděl jsem, jak se starosta Cermak potácí k zemi.“ K popsané scéně došlo 15. února 1933 večer, poté co Roosevelt vystoupil v Miami z auta a jal se zdravit se se svými obdivovateli. Mezi nimi byl i tehdejší chicagský starosta Tony Cermak. Oba muži byli právě v hovoru, když všechny vyrušila střelba. Chicagský starosta se skácel k zemi.

  • „Zastavil jsem vůz u podia pro hudebníky, dali jsme Cermaka do mého auta. Jeho puls netepal. Měl jsem levou ruku kolem něho. Držel jsem ho celou cestu do nemocnice. Jeho puls se lepšil…“ (vzpomíná Franklin D. Roosevelt)

Cermaka, chicagského starostu s českými kořeny, převezli do nemocnice, a ještě když ho ukládali na nosítka, prezident Roosevelt ho držel za ruku a povzbudivě se na něj usmál. A Tony Cermak pak pronesl slova, která zná celý svět: „Jsem rád, že jsem to byl já, a ne Vy, pane prezidente.“ Tato věta zdobí Cermakův pomník v Miami a je i na jeho pamětní desce v Kladně, na místě, kde stával jeho rodný dům.

Atentátníka dopadli okamžitě, byl jím Giuseppe Zangara, stavební dělník italského původu. A proč střílel? Prý bytostně nenáviděl bohaté a mocné, a proto chtěl Roosevelta, jako ztělesnění toho všeho, zabít.

Zangara, považovaný za vyšinutého anarchistu, skončil na elektrickém křesle, ale o pozadí střelby v Miami se stále vedou spory. Média záhy po atentátu přinesla i spekulaci, že terčem atentátu neměl být Roosevelt, ale ve skutečnosti Cermak, který o necelé tři týdny později, 6. března 1933, na následky průstřelu krajiny břišní zemřel. A motivem akce mohla prý být pomsta chicagské mafie. Cermak totiž proslul bojem s mafiánským gangsterem Al Caponem.

Více informací najdete na stránkách magazínu Totalmag