Do Vatikánu nedorazili všichni kardinálové, s konkláve se musí počkat

Vatikán - První shromáždění kardinálů, kteří mají připravit volbu nového papeže a určit datum, kdy zasedne konkláve, skončilo bez výsledku. Datum volby papeže totiž musí být stanoveno za přítomnosti všech 115 volitelů, nicméně dnes jich do Říma dvanáct z nich ještě nedorazilo. A proto podle mluvčího Vatikánu o termínu konkláve zatím nebylo možné rozhodnout.

Pozvánku na kongregaci dostalo 207 kardinálů, na místě jich je zatím 142. Všichni hodnostáři mladší 80 let, kteří mají právo účastnit se konkláve, dorazí do Apoštolského paláce pravděpodobně do středy.

Na generální kongregaci jsou přítomni také dva čeští kardinálové - Dominik Duka a Miloslav Vlk. Pražský arcibiskup Duka se zúčastní i samotné volby nové hlavy katolické církve.

Tlumočníci podepsali slib mlčení

Jednání kardinálů se koná za zavřenými dveřmi a je důvěrné: dokonce i tlumočníci, kteří jsou v sále přítomni, museli podepsat slib mlčení. Kardinálové by mohli o datu konání konkláve rozhodnout už zítra. Začít by mohlo v pondělí 11. března a při tomto scénáři by papež mohl být zvolen kolem 15. března.

Hlavním bodem jednání kardinálů je samozřejmě organizace konkláve. Přípravě volby se věnuje značná pozornost, která zachází do nejmenších detailů: je třeba rozhodnout o tom, kdy se pro veřejnost uzavře Sixtinská kaple, kde se volba tradičně odehrává, anebo připravit oddělené ubytování jejích účastníků. Kardinálové budou bydlet v penzionu Svaté Marty a v jejich pokojích musí proběhnout i kontrola, která má zajistit, že nikde nejsou odposlouchávací zařízení.

Kardinálové chtějí podrobnosti z vyšetřování Vatileaks

Kardinálové kromě volby papeže řeší i další církevní záležitosti. Podle nejmenovaného účastníka kongregace chtějí být nejvyšší katoličtí hodnostáři seznámeni s tajnou zprávou týkající se vynesených vatikánských dokumentů o údajné korupci a špatném hospodaření. „Chtějí být o této zprávě informováni,“ řekl citovaný kardinál. „Ale je to velmi dlouhý dokument a formálně je tajný.“ Zmíněnou zprávu pro Benedikta připravila trojice kardinálů, kteří aféru známou jako Vatileaks loni vyšetřovali. Zmíněná trojice se sice kongregace zúčastní, vybírat papeže ale kvůli pokročilému věku nemohou.

Kardinály v pátek svolal děkan kardinálského kolegia Angelo Sodano. Předkonklávních schůzek se mohou účastnit všichni kardinálové bez ohledu na věk, novou hlavu katolické církve ale budou vybírat jen ti, kterým není víc než 80 let. 

Kongregace ale slouží také jako místo setkání a debat o směřování církve. Newyorský arcibiskup Timothy Dolan deníku Corriere della Sera řekl, že osobní rozhovory s kolegy kardinály pro něj budou při výběru papeže klíčové. „Chci mluvit se všemi svými spolukardinály. Chci se se všemi seznámit, lépe jim porozumět. Mnoho z nich totiž znám jen z knih, které napsali.“

O'Brien se omluvil za své sexuální chování

Na volbě nového papeže se nebude podílet nejvýznamnější představitel britské katolické církve, kardinál Keith O'Brien. Minulý týden odstoupil z postu arcibiskupa poté, co britská média uvedla, že byl v osmdesátých letech obviněn ze sexuálního obtěžování jiných kněží.  O'Brien se stal prvním kardinálem v dějinách církve, který se vzdal účasti na volbě nejvyššího pontifika kvůli osobnímu skandálu. Ve včerejším prohlášení nevhodné sexuální chování přiznal a omluvil se. Kardinál původně obvinění odmítal a své odstoupení z arcibiskupské funkce vysvětloval tím, že nechce narušovat volbu papeže zájmem médií o svou osobu.

Na generální kongregaci se pokusil dostat falešný kardinál. Muže, který se prezentoval jako kardinál Bazilius, odhalila skupinka pravých kardinálů. Jeho krucifix i krátké rouno jim totiž připadalo podezřelé.

Vydáno pod