Spali jsme za chůze v arktických mrazech, vzpomíná generál

Praha – Je to již 70 let, co československá armáda v bitvě u Sokolova nenechala útočící nacistická vojska prolomit sovětskou obranu i za cenu velkých ztrát. Prvního nasazení samostatné československé bojové jednotky na východní frontě se zúčastnilo více jak 900 Čechoslováků, z nichž se dnešního dne dožilo jen 19. Mezi nimi i generál Alexander Beer, který exkluzivně pro Českou televizi vzpomínal na pěší přesun k Sokolovu v mrazivých podmínkách.

Vojáci museli ujít ve dvacetistupňových mrazech přes 350 kilometrů. „To jsem poprvé spal v chůzi, my jsme říkali spát, opravdu člověk šel a v chůzi spal,“ vzpomíná Beer. V bitvě byl zraněn, ale v přeplněné sanitce na něj nezbylo místo. Pustil do ní velitele a díky tomu přežil. Za pár vteřin sanitku sestřelilo letadlo.

Tehdy mu bylo 26 let, teď je mu 96. Za svoji statečnost obdržel přes dvacet válečných vyznamenání včetně řádu Bílého lva. Na frontovou linii vyrážel on a jeho kolegové z centra ukrajinského Charkova, kde měli Čechoslováci svou poslední základnu.

Bitva u Sokolova ale byla jen epizodou těžkých bojů, které se na Ukrajině rozhořely poté, co Rudá armáda rozdrtila německá vojska u Stalingradu. Při obraně ukrajinské vesnice Sokolovo stanuli 8. března 1943 čerstvě vycvičení Čechoslováci na desetikilometrovém úseku tváří v tvář zkušeným německým vojákům. Buď nacisté u Charkova obhájí pozice a půjdou dál na Moskvu, nebo začnou ustupovat.

Bitva u Sokolova

První československý samostatný polní prapor se stal první zahraniční jednotkou, která po boku Sovětské armády zasáhla do bojů proti fašistickému nepříteli. Do bitvy se poprvé zapojil 8. března 1943 při obraně ukrajinské vesnice Sokolovo. Byl mu svěřen úsek podél řeky Mže a jeho úkolem bylo bránit v rámci Voroněžského a Jihozápadního frontu fašistickým vojskům v postupu na Charkov. Boj trval šest dní a padlo během něj 86 příslušníků praporu a více stovka dalších byla zraněna. Nepřítel však utrpěl mnohem vyšší ztráty - přišel o 300 až 400 mužů, 19 tanků a šest obrněných vozidel. Největší tíhu nesla první den bitvy první rota praporu vedená třicetiletým nadporučíkem Otakarem Jarošem, který týž den zahynul.

I přes nesporné hrdinství ale bitva skončila neúspěchem. Obětavosti československých vojáků, včetně později vyznamenaného nadporučíka Otakara Jaroše, si nicméně nejen sovětské velení velmi cenilo. „Za cenou obrovských ztrát a velkého hrdinství dokázali tuhle frontovou linii na nějaký čas udržet,“ potvrdil ukrajinský vojenský publicista Viktor Ostrenok. U Sokolova padlo přes 120 československých vojáků, včetně kapitána Jaroše. Alexander Beer se s většinou osobně znal.

Reportáž o bitvě u Sokolova (zdroj: ČT24)