Pákistánská policie hledá české turistky unesené v Balúčistánu

Islámábád - Pákistánská policie se snaží najít a osvobodit dvě české turistky, které ve středu unesli neznámí ozbrojenci v provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem. K únosu došlo, když obě ženy jely mikrobusem v doprovodu místního policisty. Vůz zastavili ozbrojení únosci, kteří ženy vysadili z auta a odjeli neznámo kam. Podle pákistánských médií se k únosu zatím nikdo nepřihlásil.

Ženy přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu, řekl ve středu ministr vnitra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. Pocházejí z České republiky a do Pákistánu přijely za turistikou. Podle Durráního byly ženy z místa únosu odvezeny i s policejní eskortou v terénním automobilu, z něhož únosci později policistu vyhodili a ponechali si jeho zbraň.

Íránsko-pákistánskou hranici české turistky překročily na přechodu Taftan, kudy prochází hlavní silnice spojující východoíránský Záhidán s Kvétou, správním střediskem provincie Balúčistán. Ozbrojenci mikrobus zastavili nedaleko obce Nok Kundí, která leží v okresu Čaghí asi 120 kilometrů od hranic.

Zaměstnání: Výkupné za turisty

Podle dnešní informace listu Pakistan Times pákistánská policie na místo vyslala zásahové jednotky, aby po unesených pátraly a pokusily se je osvobodit. K únosu se podle pákistánských úřadů zatím nikdo nepřihlásil. K incidentu podle Pakistan Times došlo přesně v místě, kde před dvěma lety ozbrojenci unesli turistu z Francie. Propustili ho po měsíci, když zřejmě dostali výkupné.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová řekla, že česká diplomacie informaci o únosu zaznamenala a velvyslanectví v Pákistánu ji prověřuje. Podrobnosti k události nemá. Únosy nejsou v Balúčistánu výjimečné. Většinou jsou dílem banditů, kteří za své oběti požadují peníze. Někdy cizince unášejí i islámští povstalci napojení na Taliban a teroristickou síť al-Káida.