Kurdští separatisté pokyn k odchodu z Turecka nedostali

Istanbul – Zástupci hlavní prokurdské strany v Turecku popřeli, že by vězněný vůdce separatistů Abdullah Öcalan vyzval své lidi k odchodu ze země a stanovil termín jeho zahájení na 18. dubna. S tvrzením, že Öcalan vydal pokyn k odzbrojenému odchodu, přišel ráno vládě blízký deník Yeni Safak.

Jeden z předáků Strany míru a demokracie (BDP), kteří ve středu Öcalana navštívili ve vězení, prohlásil, že žádné konkrétní informace ke stažení nedostali. Kurdští povstalci vyhlásili minulý měsíc příměří, odchod do severního Iráku však dosud podmiňovali tím, že jim bude zaručena bezpečnost.

Podle deníku předal Öcalan dopis s pokynem k odchodu z Turecka pro bojovníky strany kurdských pracujících delagaci BDP během schůzky ve věznici. Jeden z účastníků setkání Selahattin Demitras prohlásil, že Öcalan skutečně připravil dopis, nikomu ho ale zatím nepředal.

„Především chci jasně říci, že pan Öcalan nedal během naší středeční návštěvy žádnou jasnou zprávu týkající se odchodu, ani nám nepředal dopis… Očekáváme, že jej dostaneme dnes či v pátek. Řekl, že v něm budou podrobnosti,“ uvedl v rozhovoru s kurdskou televizní stanicí Nuce TV jeden z lídrů BDP Demitras. Podle něj budou do příštího týdne jasné detaily plánu stažení sil PKK do severního Iráku, kde má strana své vojenské velení.

Třicetiletý konflikt si vyžádal 40 00 životů

Na Öcalanův pokyn vyhlásila PKK 23. března příměří, čímž významně vzrostla naděje na ukončení konfliktu trvajícího od roku 1984. Od té doby během boje za nezávislý kurdský stát zemřelo na 40 000 lidí.

Odchodu z Turecka se ale vojenské vedení PKK dosud bránilo kvůli obavě, že se po složení zbraní stanou kurdští bojovníci terčem útoků. Vojenský šéf strany Murat Karayilan v březnu požadoval po turecké vládě, aby jeho lidem zaručila bezpečnost.

Pro premiéra Erdogana by bylo ukončení konfliktu s Kurdy velkým politickým úspěchem, a tak se vláda částečně snaží vyjít povstalcům vstříc. List Hürriyet informoval, že vláda ve středu navrhla zřízení parlamentní komise, která bude na pokojný odchod rebelů ze země dohlížet. Zástupci BDP již tento krok ocenili a vyhlásili, že v komisi zasednou. Zda bude tato záruka stačit samotné PKK, zatím není jasné.  

Rozhovor s Emilem Souleimanovem (zdroj: ČT24)