Kuba vrátila do USA únosce vlastních dětí

Havana - Kuba vydala Spojeným státům americkým manželský pár, který z Floridy unesl vlastní děti a dopravil je plachetnicí na „ostrov svobody“. Dvojice je už ve vězení a bude se muset zodpovídat z řady obvinění, včetně obvinění z únosu a zanedbávání rodičovské péče.

Joshua a Sharyn Hakkenovi své syny unesli krátce poté, co je v minulém týdnu soud svěřil do opatrovnictví Sharynině matce. Hakken se vloupal do tchýnina domu severně od Tampy, kde ženu svázal a chlapce ve věku čtyř a dvou let odvedl s sebou. Manželé pak oba posadili do plachetnice a zamířili na Kubu.

Havana již v úterý rozhodla o tom, že celou rodinu vydá zpět do USA. Internetová stránka úřadu šerifa ve floridském okrese Hillsborough uvedla, že Joshua a Sharyn Hakkenovi jsou od dnešního rána v tamní věznici.

Dvouletý Chase a čtyřletý Cole budou vráceny svým prarodičům. „Naše vnoučata jsou v pořádku. Mohli jsme s nimi mluvit ještě před tím, než odjely z Kuby. Teď už jsou na cestě domů,“ říká dědeček unesených dětí Bob Hauser. „Už se těšíme na to, až si s nimi sedneme, vezmeme je do náručí a obejmeme je.“

Americké soudy se rodinou zabývaly již od loňska, kdy se manželé Hakkenovi zúčastnili protivládního shromáždění v Louisianě. Policisté tehdy našli Hakkena v hotelovém pokoji vyzbrojeného pistolí a nožem. Měl u sebe marihuanu a hovořil o cestě do Armageddonu. Muž byl obviněn z držení drog a děti skončily v pečovatelském domově. Otec si tam pro ně přišel se zbraní a úřady následně chlapce předaly do péče jeho tchýně.

Na Kubu se manželé rozhodli uprchnout, i když k ostrovu nemají žádné známé vazby. Doufali, že je ostrovní země nevydá, protože nemá s Washingtonem příslušnou dohodu. „Na všechny naše požadavky a snahy reagovali velmi vstřícně a s podporou,“ řekl o jednání s kubánskými úřady zvláštní agent FBI David Couvertier.

Před třinácti lety rozvířil Floridskou úžinu opačným směrem podobný případ. Kubánský otec chtěl zpátky syna, který s matkou emigroval do USA. Ta se ale cestou utopila a sedmiletého Eliana Gonzálese se ujali příbuzní. Diplomatickou roztržku a soudní pře nakonec ukončili federální agenti. Chlapce jim odebrali a vrátili ho otci. Kuba z něj obratem udělala symbol vlastní komunistické propagandy.